Kaivausalue koostui enimmäkseen kivisestä hiekasta myöhäisneoliittisen rannan tuntumassa. Kaivausalueen keskivaiheilla oli kuitenkin kaksi selkeää nokimaaläikkää, joista ainakin toinen liittyi jonkinlaiseen kuoppaan.
Löytöaineistona saatiin kaikkiaan 994 g (14122 fragmenttia) palanutta luuta, 283 isketyn oloista kvartsikappaletta, kolme palaa keramiikkaa sekä neljä todennäköisesti resenttiä kalansuomua. Keramiikka vaikuttaa varhaismetallikautiselta tekstiilikeramiikalta (n. 1900–500 eaa.). Painossa mitattuna noin kaksi kolmasosaa luuaineistosta löytyi n. 100 x 80 cm laajuiselta alueelta kaivausalueen kaakkoisosasta, muinaisesta rantahiekasta. Pienempiä luukeskittymiä löytyi muualta kaivausalueen itäosasta sekä nokimaaläikistä.
Noin neljänneksen kokoiselle otokselle toteutetun osteologisen analyysin perusteella luuaineiston joukossa on runsaasti ihmisluuta, mutta mahdollisesti moninkertainen määrä eläinluuta. Ihmisen lisäksi aineistossa on edustettuna ainakin hirvi. Nokimaaläikistä on paljastunut niistä otettujen maanäytteiden kasvimakrofossiilianalyysissä neljä hiiltynyttä orvokin siementä. Tiheästä luukeskittymästä löytynyt ikäryhmään adultus (18–44 v.) määritetty ihmisen kallofragmentti on AMS-ajoitettu Hela-4222: 3541±32 BP (1965–1760 calBCE) ja alempaa samasta kontekstista löytynyt nisäkkään putkiluufragmentti Hela-4223: 3806±28 BP (2345–2140 calBCE).
Koekaivauksen ja siihen liittyvien analyysien perusteella Piikinperse D edustaa aiemmin tuntematonta muinaisjäännöstyyppiä, myöhäisneoliittisella kaudella käyttöön tullutta rituaalialueetta, jossa silloisen rannan tuntumaan on sijoitettu suuret määrät palanutta ihmis- ja eläinluuta. Kaivaustulokset osoittavat myös, että muinainen järvisaari on ollut kuolemanrituaaleihin yhdistetty paikka jo ennen lapinraunioiden rakentamista. Tähänastisten ajoitusten perusteella ei ole mahdollista sanoa, onko rituaalialueen käyttö jatkunut rinnakkain lapinraunioiden kanssa. Luulöytöaineisto on tarkoitus analysoida kokonaisuudessaan lähitulevaisuudessa. Kohteen laajuuden ja sisäisen rakenteen selvittäminen edellyttää jatkotutkimuksia.
Luonti: 8.2.2018 Viimeisin muutos: 31.1.2019
Hanketiedot
Kenttätyöajankohta:
15.–26.5.2017
Tutkimusalue:
6 m²
Tutkimusperuste:
Tieteellinen
Rahoittaja/tilaaja:
Suomen kulttuurirahaston Etelä-Savon rahasto
Hankkeen vaihe:
Raportti jätetty
Henkilökunta
Kaivausjohtaja:
Jarkko Saipio
Raporttitiedot
Raportti:
Mikkeli Piikinperse D Esihistoriallisen rituaalialueen koekaivaus 15.-26.5.2017
Tekijä:
Jarkko Saipio
Päivämäärä:
18.4.2018
Ladattava tiedosto saattaa sisältää kuvia, karttoja tai muita sisältöjä jotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöä varten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.