Juvan Remojärven Kappelinpellon arkeologiset tutkimukset tulivat vuonna 2016 ajankohtaisiksi, kun kyseisen tunnetun muinaisjäännöksen viereen ja osin sen alueelle oli ryhdytty rakentamaan lomarakennusta ja rakennukselle vievää tieyhteyttä. Rakennus- ja maansiirtotöiden yhteydessä oli tuhottu ruumishautoja, joista peräisin olevia luita löytyi rakennettavan lomarakennuksen ympäristöstä.
Tutkimuksia Kappelinpellolla tehtiin vuoden 2016 aikana kahteen otteeseen, heinäkuussa ja
marraskuussa. Osa alueesta oli tuhoutunut jo ennen tutkimusten aloittamista. Myös tuhoutuneet alueet pyrittiin tarkastamaan mahdollisuuksien mukaan. Tutkitut alueet sijoittuvat rakenteilla olevan lomarakennuksen pohjois-, luoteis- ja koillispuolelle sekä muinaisjäännösalueelle perustetun tieyhteyden varteen. Alueelta lomarakennuksen läheltä tutkittiin kaksi koskematonta ruumishautaa.
Hautojen luuaines oli säilynyt suhteellisen hyvin. Luiden ohella haudoista löytyi ainoastaan
arkkurakenteeseen kuuluvia rautanauloja. Ihmiselle kuuluvia irrallisia luita tai luukeskittymiä
havaittiin kaikkiaan seitsemästä kohtaa, yhteensä noin 17 x 14 m kokoiselta alueelta, tulevan lomarakennuksen luoteis-, pohjois- ja itäpuolelta. Tuhoutuneita hautauksia paikalla on siis enimmillään seitsemän, mutta osteologisen analyysin perusteella on myös mahdollista, että kaikki havaitut irtoluut ovat peräisin yhdestä tuhoutuneesta hautauksesta. Tällöin hautausten lukumäärä tutkitulla alueella jäisi kolmeen. Tuhoutuneiden hautausten (t. haudan) alkuperäistä sijaintipaikkaa ei tutkimusten aikana saatu selville. Luuaineiston perusteella 2016 tutkitulle alueelle on haudattu siis vähintään kolme vainajaa, joista kaksi on aikuista ja yksi on lapsi. Hautausten lukumäärän ja tutkitun alueen topografian perusteella kyse lienee kalmiston reuna-alueesta.
Vuoden 2016 tulokset vahvistavat paikalta aiemmin saatuja havaintoja: Kappelinpellolta aikaisemmin tutkitut haudat ovat olleet täysin esineettömiä, sisältäen jossain tapauksissa ainoastaan lahonnutta luuta ja arkunnauloja sekä vähäisiä jäänteitä arkuista. Omalaatuinen piirre Kappelinpellolla on hautausten vaihteleva ilmansuunta: myöskään vuonna 2016 tutkitut hautaukset eivät noudattaneet mitään tiettyä ilmansuuntaa. Ajoittavia esinelöytöjä ei tehty, mutta hautausten yksityiskohtien perusteella kyse on selvästi historialliselle ajalle, todennäköisesti jopa uudelle ajalle, ajoittuvasta ruumiskalmistosta.
Vuoden 2016 tutkimusten tulokset antavat merkittävän lisän Kappelinpellon aiemmille tutkimuksille. Esimerkiksi hautausten luuaineisto on paikalla tehtyihin aiempiin tutkimuksiin nähden hyvin säilynyt. Myös hautausmaan kokoon saatiin tarkennuksia, vaikka jo 1970-luvun tutkimuksista oli ruumishautahavaintoja tehty muistomerkistä 30 metriä luoteeseen ja 40 metriä pohjoiseen. Hautauksia on siis tehty huomattavan laajalle alueelle. Muinaisjäännösalueen rajausta onkin syytä tarkentaa. |