Hangossa Tulliniemen eteläisellä alueella toteutettiin Metsähallituksen ja Hangon kaupungin toimeksiannosta sotahistoriallisten kohteiden inventointi 6.7 ja 10.4.2019. Inventoitava alue kattoi Tulliniemen eteläisen rannan alkaen idässä Gunnarstrandin Tullirannan (ruots. Tullstranden) uimarannasta ja päättyen etelässä merivartioaseman rajaan. Inventoinnissa pyrittiin ensisijaisesti tarkastamaan, kartoittamaan ja dokumentoimaan toisen maailmansodan aikaisten sotilaskohteiden jäänteitä. Tämän työn lisäksi alueelta etsittiin myös muinaisjäännöksiksi luokiteltavia kohteita.
Asemakaavoituksen lisäksi Hangon Tulliniemen luonnonsuojelualueella (niemen kaakkoisrannalla) tehdään v. 2019 kesällä Metsähallituksen toimesta luonnonhoitotöitä tarkoituksena parantaa rannan paahdeympäristöä.
Inventoitavalta alueelta ei tunnettu ennestään muinaisjäännöskohteita eikä alueen sotilashistoriallisia kohteita ollut inventoitu. Inventoinnin aikana dokumentoitiin yhteensä 62 sotahistoriallista tai muuta historiallisen ajan kohdetta. Kohteista yksi on kiinteä muinaisjäännös.
Jotta alueen kokonaisuutta ja suojelu-/hoitotarvetta on helpompi hahmottaa, on alue raportissa jaettu viiteen eri kokonaisuuteen (Tulliniemi 1-5). Jako on puhtaasti käytännöllinen eikä se perustu alueen strategiseen kokonaisuuteen eikä arvottamiseen, joskin eri alueiden jäännösten säilyneisyydessä on suuriakin eroja.
Luonti: 18.2.2020 Viimeisin muutos: 18.2.2020
Hanketiedot
Tutkimusperuste:
Maankäyttö ja rakentaminen (MML, MRL)
Rahoittaja/tilaaja:
Hangon kaupunki
Hankkeen vaihe:
Raportti arkistoitu
Henkilökunta
Tutkija:
Jan Fast
Tutkija:
Teemu Väisänen
Raporttitiedot
Raportti:
Hanko Tulliniemi. Natura 2000 ja asemakaava-alueen toisen maailmansodan aikaisten sotahistoriallisten kohteiden perusinventointi 6-10.4.2019.
Tekijä:
Jan Fast, Teemu Väisänen ja Aleksi Rikkinen
Päivämäärä:
15.4.2019
Sijainti(alkup):
Museovirasto
Kopiot:
Hangon kaupunki
Ladattava tiedosto saattaa sisältää kuvia, karttoja tai muita sisältöjä jotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöä varten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.