Koekaivauksin tutkittiin verrattain pieniä alueita kahden talonjäännöksen luona. Kaikissa koekuopissa ja kaivausalueella näkyi merkkejä ihmisen toiminnassa. Löydöt olivat tyypillisiä historialliselle ajalle: lasia, tiiltä, keramiikkaa ja rautanauloja.
Varjakan kenttätyöt täyttivät niille asetetut kaksi tavoitetta: 1) lisätä osallistavaa arkeologista toimintaa alueella sekä 2) selvittää Varjakan potentiaalia arkeologisena kohteena.
Varjakan historia näkyy tällä hetkellä paremmin myös mantereen puolen talonjäännöksillä, jotka aiemmin jäivät metsän peittoon ja joiden yhteys saaren sahaan saattoi olla monelle epäselvä Alueelle on ideoitu AR-kokemusta, taidereittiä ja yhteisöpuutarhaa. Tuotettu sisältöä AR-sovellukseen, jota myös rakennusten arkeologinen kartoitus palveli. Ohjeistettu kestävää tapaa käyttää rakennusten jäännöksiä yhteisöpuutarhassa. Kaivauksille osallistuneet koululaiset saivat monipuolisen käsityksen arkeologisista kenttätöistä tutustuessaan kaivamiseen, kartoitukseen ja kasvillisuusanalyyseihin.
Kenttätöihin liittyen on valmistunut yksi pro gradu -työ ja tutkimusartikkeli.
Luonti: 20.2.2023
Hanketiedot
Kenttätyöajankohta:
8.–9.8.2018, 20.–24.5./13.–17.8.2019 ja 3.5.–6.5.2
Tutkimusperuste:
Tieteellinen
Rahoittaja/tilaaja:
Suomen Kulttuurirahasto, Mullankaivajat (vuoden 2021 osalta)
Hankkeen vaihe:
Raportti jätetty
Raporttitiedot
Raportti:
OULU Oulunsalon Varjakka. Historiallisen ajan sahayhteisön asuinpaikan kartoitus ja koekaivaukset 2018, 2019 ja 2021
Tekijä:
Tiina Äikäs
Päivämäärä:
1.2.2023
Sijainti(alkup):
Oulun yliopisto
Kopiot:
Museovirasto, Pohjois-Pohjanmaan museo
Ladattava tiedosto saattaa sisältää kuvia, karttoja tai muita sisältöjä jotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöä varten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.