Haminan kaupunginmuseon kellarista arkeologisen valvonnan yhteydessä havaittujen rakenteiden sekä löytöaineiston perusteella vaikuttaa siltä, että aiempien tutkimusten arvio rakennuksen alla sijainneesta vanhemmasta rakennuksesta pitää paikkansa. Löydetty uunirakenne, sen viereinen seinärakenne sekä teknisen tilan seinärakenne ovat selkeästi nykyisen rakennusten perustusten alla. Nykyisen rakennuksen perustukset ovat siis rakennettu vanhemman rakennuksen perustuksia hyödyntäen, näiden päälle.
Marras-joulukuun 2023 valvonnoissa tehdyt havainnot painottuvat lisäksi kellarin itäpuolen huoneiden alueelle, jossa oli nimenomaan arvoitu (Kehusmaa 2007) ja havaittu säilyneen aiemman rakennuksen perustuskiviä. Nykyistä edeltävä rakennus on todennäköisesti ollut muodoltaan neliskulmainen ja sen pidempi sivu on ollut kohtisuoraan kadettikoulunkatuun nähden.
Taukotilasta tehdyt havainnot viittaavat siihen, että tämä on ollut nykyistä museorakennusta edeltävän rakennuksen ulkopuolella, mutta sen välittömässä läheisyydessä. Orgaanisesta aineksesta, maatuneesta puusta, tuohesta, savesta ja yksikön kosteudesta päätellen kyseessä on saattanut olla edeltävään rakennukseen liittyvä tunkio tai toiletti. Yksikkö ajoittuu kolikkolöydön perusteella 1700-luvulle, mutta saattaa olla aikaisempikin. Yksikön pohjalta löydetty suorakulmion muotoinen, osittain puulla tuettu ja savella peitetty rakenne saattaisi kuitenkin viitata myös kaivoon. Rakennetta ei kuitenkaan pystytty ajankäytön ja resurssien puolesta tällä kertaa kaivamaan syvemmälle, sillä rakenne löytyi jo itsessään urakotisijan määrittämän tavoitekorkeuden alapuolelle. Sen kaivamiselle ei siis nähty syytä, sillä rakenne säilyy kellarin uuden lattian alla tulevaisuudessakin.
Näyttelytilasta eli kookkaimmasta kaivetusta huonekokonaisuudesta ei löydetty rakenteita eikä mitään 1800-lukua varhaisempaan toimintaan. |