Sekä Karjalankalliolla että Rakokivenniemessä tutkittiin yksi etukäteen asumuspainanteeksi
tulkittu rakenne. Molempia voidaan myös tutkimusten jälkeen pitää sellaisina. Molempien majoituskuoppien maavallin sisältä, sisäänkäynnin vierestä paljastui kivistä rakennettu kookas uuni. Kuopat ovat olleet maapohjaisia ja niiden seinämiä on tuettu puukehikoilla. Sisäosan halkaisija on 2–2,8 metriä, korkeus 120–160 senttimetriä
Sisäänkäynnit ovat sijainneet alarinteen puolella ja ne on jätetty kuoppien sisäosia matalammiksi. Rakenteet on todennäköisesti katettu puilla, joiden päälle on kasattu maata. Yhtään ajoittavaa esinelöytöä ei kummastakaan kaivauspaikasta saatu. Puuhiilestä saatujen ajoitusten perusteella painanteisiin liittyvät kivetyt uunit olisivat olleet käytössä samaan aikaan, 1400-luvun puolivälistä 1600-luvun puoliväliin. Tulokset ovat selvästi vanhempia kuin historian lähteistä saatava ikä. Karjalankallion palaneesta luusta saatu ajoitus sopii sen sijaan yhteen historian lähteistä saatavan tiedon kanssa, joka ajoittaisi painanteen 1700-luvun lopulta 1800-luvun alkuun. Ajoituksen varmentaminen kuitenkin edellyttäisi lisätutkimuksia ja ajoittavia esinelöytöjä sekä vertailunäytteitä radiohiiliajoitukseen molemmilla tutkimuskohteilla.
Luonti: 3.1.2024 Viimeisin muutos: 3.1.2024
Hanketiedot
Tutkimusperuste:
Tieteellinen
Rahoittaja/tilaaja:
Punkaharjun kulttuuriseura ry
Hankkeen vaihe:
Raportti arkistoitu
Luvan dnro:
MV/155/05.04.01.02/2022
Henkilökunta
Tutkija:
Akseli Tolvi
Tutkija:
Hannu Takala
Tutkija:
Siiri Tuomenoja
Raporttitiedot
Raportti:
Savonlinna Punkaharju Karjalankallion ja Rakokivenniemen arkeologinen kaivaus 2022
Tekijä:
Hannu Takala, Siiri Tuomenoja ja Akseli Tolvi
Päivämäärä:
30.11.2023
Ladattava tiedosto saattaa sisältää kuvia, karttoja tai muita sisältöjä jotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöä varten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.