Kurikan Isonevan aurinkovoimahankkeeseen liittyen Maanala Oy suoritti arkistoinventoinnin, jonka tavoitteena oli selvittää alueen maankäytön historiaa ja muinaisjäännöspotentiaalia. Suunnittelualueen laajuus on noin 130 ha. Se sijaitsee noin 12 kilometrin päässä Kurikan keskustasta lounaaseen, aivan Kauhajoen kaupungin rajalla ja noin 1,5 kilometrin päässä Teuvan kunnan rajasta. Alue on suota ja suurimmaksi osaksi käytössä olevaa sekä käytöstä poistettua turvetuotantoaluetta.
Alueen maankäytön historiaa sekä muinaisjäännöspotentiaalia selvitettiin useasta eri lähteestä. Aluetta tutkittiin vanhojen karttojen ja Maanmittauslaitoksen historiallisten ilmakuvien avulla. Vanhimmat löydetyt kartat olivat 1700-luvun puolivälin geometriset kartat ja niiden pohjalta tehty rekognosointikartta. Vuoden 1847 pitäjänkartan lisäksi uudemmista kartoista tutkittiin vuosien 1913 ja 1952 taloudelliset kartat, vuoden 1936 kartta sekä kaikki peruskartat, joista vanhin oli vuodelta 1968. Tutkimuksessa käytettiin myös Maanmittauslaitoksen avoimen laserkeilausaineiston (0,5 pistettä neliömetrillä) perusteella laadittua vinovalovarjostetta. Tietoja alueesta etsittiin myös paikallishistoriikeista (Kurikan historia 1 ja 2). Lisäksi käytiin läpi alueen aiempi tutkimushistoria, paikannimistö, maaperäkartat Geologian tutkimuskeskuksen Maankamara-palvelun avoimesta aineistosta ja tunnetut rajapyykit Maanmittauslaitoksen Kiinteistörekisterikartalta.
Selvityksen perusteella suunnitelma-alueen muinaisjäännöspotentiaalia pidetään heikkona ja alueen pitkää käyttöä turvetuotannossa niin intensiivisenä, että arkeologisen kulttuuriperinnön säilyminen alueella on epätodennäköistä. Alueen läheisyydessä on joitain inventoimattomia tervahautoja, joista yksi on merkitty 1700-luvun kartalle. |