Borstö 1 -hylky saatiin kuvattuna noin 90-prosenttisesti ja kuva-aineistosta luotiin 3D-malleja. Borstön hylyllä havaittiin merkkejä kajoamisesta ja yksi esinefragmentti vaikutti pudonneen varkailta vahingossa. Se nostettiin Museoviraston luvalla talteen ja toimitettiin Museovirastolle. Kyseessä oli kultainen nuuskarasian koriste, joka sai Suomen merimuseon kokoelmanumeron SMM52022:1. Russarön luoteispuolen hylystä saatiin tuotetuksi alustava 3D-malli. Vrouw Maria -hylky saatiin kuvattua hylyn ulkopuolelta noin 80-prosenttisesti. Mallia tuotettaessa huomattiin, että aiemmin (2019, Badewanne) kuvattuja osioita ei saada täysin kiinnittymään samaan malliin. Tuotettuja 3D-malleja asetettiin esille Suomen meriarkeologisen seuran sketchfabiin. Ormklobbenin hylkyä ei pystytty paikantamaan. Havaittiin vain jälkiä pohjassa, ikään kuin alus olisi kokonaan nostettu paikalta pois.
Luonti: 2.2.2024 Viimeisin muutos: 6.2.2024
Hanketiedot
Kenttätyöajankohta:
kaksi retkeä
Tutkimusperuste:
Muu
Rahoittaja/tilaaja:
Suomen meriarkeologinen seura ry
Hankkeen vaihe:
Raportti jätetty
Henkilökunta
Ei määritelty:
David Cleasby
Ei määritelty:
Markku Luoto
Ei määritelty:
useita vapaaehtoisia sukeltajia
Raporttitiedot
Raportti:
Suomen meriarkeologisen seuran raportti Saaristomeren tutkimusmatkasta 2022
Tekijä:
Markku Luoto, David Cleasby
Liitteet:
raportti on osoitteessa asiat.museovirasto.fi, numerolla MV/24712/2023 ja nimellä Tutkimusraportti 2022. Saaristomeren tutkimusmatka, Borstö 1, Vrouw Maria ja Russarön sekä Ornklobbenin hylyt, avovesikausi 2022. Suomen meriarkeologinen seura.
Ladattava tiedosto saattaa sisältää kuvia, karttoja tai muita sisältöjä jotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöä varten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.