Hylky mallinnettiin, upokkaat (149 kpl) nostettiin suunnitellulla tavalla ja tulevaa seurantaa suunniteltiin. Upokkaiden alta löytyi puinen tynnyrin kansi, jossa on merkintöjä ja johon upokkaat ovat mahdollisesti olleet pakattuina. Kansi nostettiin myös.
Hylky on erittäin arvokas 1500-luvun laivanrakennuksen tutkimukselle. Tältä aikakaudelta on tuskin yhtään yksityiskohtaisempaa kohdetta, jonka avulla selvittää pohjoiseurooppalaista laivanrakennusta. Gråharunan hylyn avulla on mahdollista päästä käsiksi laivanrakennustradition kehittymiseen. Sen lisäksi aluksen avulla on mahdollista tutkia mm. puutavaran kauppaa (dendrokronologia) sekä varhaismodernin kaupan verkostoja. 1500-luvulla merikelpoiset alukset olivat lähtökohtaisesti jo kolmimastoisia. Vastaavat alukset, joilla oli vain kaksi mastoa, olivat melko harvinaisia Pohjois-Euroopassa ja ne yleistyivät vasta 1700-luvulta lähtien (Burningham & Reid 2022). Burningham & Reid mainitsevat artikkelissaan, että esimerkiksi hollantilaisilla näyttäisi olleen tähän aikaan vain yksi kaksimastoinen alustyyppi, jolla oli raakapurjeet iso- ja keulamastossa ja lisäksi lyhyt keulapuomi. Alustyypin nimeksi annetaan krayer (Burningham & Reid 2022, 409, fig. 1./ Kuva 24.)
Luonti: 7.2.2024 Viimeisin muutos: 8.2.2024
Hanketiedot
Kenttätyöajankohta:
työt hylyllä 11.-15.5.2023
Tutkimusperuste:
Tieteellinen
Rahoittaja/tilaaja:
Museovirasto
Hankkeen vaihe:
Raportti jätetty
Henkilökunta
Ei määritelty:
Jesse Jokinen
Ei määritelty:
Kari Hyttinen
Ei määritelty:
Maija Huttunen
Ei määritelty:
Päivi Pihlanjärvi
Ei määritelty:
Riikka Tevali
Ei määritelty:
Yann Irissou
Raporttitiedot
Raportti:
Gråharunan hylyn dokumentointi
Tekijä:
Riikka Tevali ja Kari Hyttinen
Päivämäärä:
15.12.2023
Liitteet:
raportti on osoitteessa asiat.museovirasto.fi numerolla MV/00025/2024 (ks. Parainen, 2023).
Ladattava tiedosto saattaa sisältää kuvia, karttoja tai muita sisältöjä jotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöä varten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.