Kirkon kosteusongelmien ja seinien halkeamien vuoksi kaivettiin ns. Luukkaan kappelin sisäpuolelle, kirkon ulkoseinän viereen 2 metriä pitkä koeoja perusmaahan asti tarkoituksena tutkia kirkon perustuksia. Kaivannossa ei havaittu ehjiä hautauksia tai selviä kiinteitä rakenteita. Sen sijaan löytyi kaksi pronssista hevosenkenkäsolkea, jotka ajoittuvat mahdollisesti 1200-luvulle.
Kaivauskertomuksen yhteenvetokappale.
Kivijalan vahvuus kirkon pohjoisseinän alla ns. Luukkaan kappelin kohdalla on keskimäärin 70 cm. Kivijalka on 20-50 cm seinää leveämpi. Perustus on tehty todennäköisesti täyttämällä savikerrokseen kaivettu oja kivillä. Tämä havaintomme vastaa osittain R. J. Palmrothin (1963) tekemiä päätelmiä, joiden mukaan ns. Luukkaan kappelin kiviperusta on ladottu suoraan kiinteään saveen; merkkejä laastin käytöstä perustuksissa emme kuitenkaan havainneet. Heikot perustukset, savinen maaperä ja pohjaveden läheisyys lienevät kirkon seinärakenteiden liikkuvuuden tärkeimpiä syitä.
Kirkon pohjoisseinän edustan pintakerrokset (hiekkakerros ja kevytsorakerros) liittyvät 1960-luvulla tai myöhemmin tehtyihin korjaustöihin. Kaivauksen 2. kerros (ruskeanharmaa maa) on täysin sekoittunut ja sisältää eriaikaisia löytöjä 1200-luvulta (pronssisolki) 1900-luvulle. Sen pohjataso (n. -1.10/-1.30 m) vastaa todennäköisesti suurin piirtein vuoden 1960 kaivauksen lopetustasoa. Myös 3. kerroksen (savikerroksen) pintaosa on osittain sekoittunut. Sen pohjaosa on todennäköisesti koskematon, samoin koeojan pohjassa ollut soransekainen siltti.
Koekaivauksessa ei löytynyt ehjiä hautoja tai selviä kiinteitä rakenteita. 2. ja 3. kerroksista löytyneet irtonaiset ihmisen luut ja niiden kappaleet viittaavat kuitenkin siihen, että paikalla on ollut historiallisen ajan hautauksia, jotka tuhottiin todennäköisesti kirkon rakentamisen tai korjaustöiden (ehkä ensimmäisen sakariston purkaustöiden) yhteydessä. Palmrothin kaivauskartalla (1960) ”Luukkaan kappelin” ESE-nurkkaan on merkitty ENE-WSW-suuntainen ihmisen luuranko, jonka osia saattoi jäädä paikalle v. 1960-1962 kaivaus- ja korjaustöiden jälkeen.
Koekaivauksessa löydetyt todennäköisesti 1200-luvulle ajoittuvat hevosenkengänmuotoiset pronssisoljet kuuluvat selvästi samaan kokonaisuuteen ”Luukkaan kappelin” alalta v. 1960 löytyneiden varhaiskeskiaikaisten esineiden kanssa, ehkä pieneen ruumiskalmistoon, joka tuhoutui ilmeisesti ”kappelin” ja kivikirkon runkohuoneen rakentamisen yhteydessä.
Vuoden 1998 koekaivauksen ja aikaisempien tutkimusten perusteella voidaan todeta, että kirkon pohjois(luoteis-)seinän eteen on tehty hautauksia varhaiskeskiajalta alkaen. Hautojen jäännöksiä voi löytyä varsinkin ”Luukkaan kappelin” ulkopuolelta, mihin v. 1960 kaivaus ei ulottunut, mutta myös sen sisäpuolelta, koska em. kaivaus ei näytä ulottuneen ”kappelin” kivijalan ensimmäistä kivikerrosta syvemmälle. Tästä syystä mahdolliset kirkon perustuksiin kohdistuvat jatkotoimenpiteet edellyttäisivät edeltäviä arkeologisia tutkimuksia toimenpidealueilla.
|