Helsingin Vanhankaupungin (Helsinki 1550-1640) vuonna 1989 aloitettua kaivausta jatkettiin vuosina 1990-1993. Kaivausalue (noin 3100 m2) käsitti etupäässä kaupungin päätorin länsipuolella olleiden kolmen itä-länsi -suuntaisen pitkän korttelin itäpuoliskot. Kaupunkiaikaa edeltäneestä myöhäiskeskiaikaisesta Koskelan kylästä löytyi selvät merkit rakennuksien, ojien, kaivojen, esine- ja rahalöytöjen sekä siitepöly- ja radiohiiliajoitusten muodossa. Kaupunkiaikaan ajoittuvia varmasti identifioitavia asuin- ja talousrakennuksia löytyi 18. Kaupunkiaikaan kuului myös ojia, kaivoja, kellarikuoppia, katulinjoja, jätekuoppia ym. Vain yhdessä rakennuksessa oli varsinainen kellari.
Irmeli Vuorela (siitepölyt, fytoliitit) ja Tuovi Kankainen (radiohiiliajoitukset) Geologian tutkimuskeskuksesta sekä Terttu Lempiäinen (makrofossiilit) Turun yliopistosta tekivät vuosittain tutkimuksia kerätystä aineistosta.
Pääosa löydöistä oli kaupunkiaikaan kuuluvaa keramiikkaa, laseja, liitupiippuja, metalliesineitä, rahoja ym. Orgaanisen materiaalin osuus oli hyvin vähäinen kun luetaan pois valtava kotieläin- ja kalanluuaineisto.
|