Vuonna 1994 tehdyn kaivaustutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, onko Kuorsalon eteläpuolella sijaitsevan pienen Pörstingin saaren keskellä sijaitseva kiviröykkiö hauta vai jokin muu lähinnä kummelin kaltainen rakennelma. Esihistoriallisen hautauksen mahdollisuus tuntui vähäiseltä röykkiön epätavallisen matalan sijainnin vuoksi: vielä epätodennäköisemmältä tuntui se, että röykkiöhautausperinne olisi jatkunut Kymenlaakson rannikolla varhaiskeskiajalle.
Kaivauksissa kävi ilmi, että pyöreähkön, halkaisijaltaan noin 6 metrin levyisen ja epätavallisen korkean röykkiön ympärillä oli somerikkopohjalla laajahko kehämäistä rakenteellisuutta sisältävä noin 9 metrin levyinen kiveys, jossa erottui selvästi röykkiön ulkopuolelle osittain jäävä tiheämmin ladottu reunakehä. Kiveyksen keskiosassa, röykkiön alla, oli kivien alla paikoin hiiltä. Röykkiön täytekiveystä purettaessa kävi ilmi, että pintakiveyksen alla oli suorakaiteen muotoinen, pinnaltaan etelään päin kallistuva rakennelma, jonka pystyt sivut oli kylmämuurattu osin huolellisesti. Tämä selitti röykkiön korkeuden.
Pörstingin röykkiön kohdalla on todennäköisesti kyse kaksiosaisesta muinaisjäännöksestä. Alunperin paikalle on tehty ilmeisesti aivan esihistoriallisen ajan lopussa röykkiöhauta reunakehineen. Joskus vähintään 200-300 vuotta sitten - mitään perimätietoa paikkakunnalla ei asiasta ole - on röykkiöhaudan kivistä rakennettu väylämerkki, kummeli, joka on myöhemmin, jäätyään pois käytöstä, peitetty täytekiveyksellä. |