Kaivauspaikka sijaitsee Vanhassakaupungissa Vantaanjoen länsipuolella Vanhankaupungintien ja ns. Kaupunginpuron välisellä entisellä melko tasaisella peltoaukealla. Tutkimus oli ensimmäinen varsinainen kaivaus projektissa, jossa pyritään selvittämään Helsingin Vanhankaupungin olosuhteita vuosina 1550-1640. Ensimmäisessä vaiheessa on kerätty yhteen kaikki kirjalliset ja arkeologiset tiedot, jonka perusteella on tehty projektisuunnitelam vuoteen 1994 asti.
Vuonna 1989 kaivettiin yhteensä noin 500 m2 1600-luvun kartan mukaan kaupunkiaikaisen torin ja sen länsipuolella sijainneiden 3 kapean itä-länsi -suuntaisen korttelin paikalla. Alueelle muodostettiin T--muotoinen kaivausalue, jolla pyrittiin saamaan tarkempi kuva kaivettavasta alueesta tulevien kesien kaivauksia varten. Alueen sekoittunut kulttuurikerros vaihteli noin 20 cm yli 2 metriin, ollen kuitenkin yleensä 40-70 cm paksu. Kaivausalueen pohjoisosassa sijaitsivat paksuimmat kerrokset ja täällä olivat myös alimpina 1500- ja 1600-luvun kaupunkikerrostumat lähes koskemattomina. Kultturikerros ohenee itään ja etelään kohti entistä puronuomaa.
Varmoja kiinteitä rakenteita oli 3 rakennuksen kivijalat (osassa lattialaudat ja uuninpohjat), kaivo, jätekuoppa ja paalunsijat. Suurin osa kaivausalueista sijaitsi vanhalla torialueella. Alueella oli runsaasti palaneita kiviä ja tiiltä.
Löydöt käsittivät 1800-luvun lopun ja 1900-luvun esineistön rinnalla kaupunkiajalle tyypillisiä esinemuotoja. Kaikki löydetyt noin 50 rahaa ovat ruotsalaisia 1550-1640 -lukujen rahoja lukuunottamatta muutamia Nikolai II:n ja Suomen tasavallan rahoja. Keramiikka käsittää kaupunkiajalle tyypillistä ulkomaista punasavi-, valkosavi-, kivisavi- ja fajanssiastioiden paloja. Myös ikkunalasi ja lasiastioiden paloja löytyi runsaasti. Metalliesineitä oli rautanaulojen lisäksi sormuksia, veitsiä, liitupiipunpaloja, ongenkoukku, tynnyrinhana ym. Puu- ja nahkaesineitä ei löytynyt.
Kaivausalueella ja lähellä sijaitsevassa kirkkotarhassa suoritettiin ennen kaivausta Imatran Voiman tutkalla maatutkausta kiinteiden rakenteiden ja maaperämuutosten havaitsemiseksi. Irmeli Vuorela Geologian tutkimuskeskuksesta teki siitepölytutkimuksia mineraalimaasta, josta löydettiin merkkejä kaupunkiaikaa edeltäneestä maanviljelyksestä ja kasvillisuuden muutoksesta keskiaikana ja sen jälkeen. |