Inventoinnin tavoitteena oli selvittää kahden kunnan - Rääkkylän ja Kiteen - alueille levittäytyvän Jaamankankaan harjun koko muinaisjäännöskanta mahdollisimman tarkalla maastoinventoinnilla.//Jaamankangas rajautuu kaakossa II Salpausselkään Tolosenmäen edustalla ja luoteessa sen viimeisiä rippeitä on Lamminsalonkangas entisessä Oravilahden pohjukassa. Jaamankankaan lisäksi muutamia päiviä käytettiin myös muiden kiinnostavien kohteiden tutkimiseen Rääkkylässä Jänisselältä Onkamojärvien halki Särkijärvelle kulkevalla harjulla, Piimälahdesta Suuren-Onkamon halki kulkevalla harjulla ja Jouhtenuslammen ympäristössä.//Ennen inventointia Jaamankankaan alueelta tunnettiin Rääkkylän puolelta 18 esihistoriallista asuinpaikkakohdetta, yksi varhaismetallikautinen röykkiöalue sekä kaksi irtolöytökohdetta, toinen kivi- ja toinen rautakautinen. Kiteen puolelta tunnettiin kaksi kivikautista asuinpaikkaa. Inventoinnin tuloksena asuinpaikkakohteet lisääntyivät Rääkkylässä kahdeksalla ja Kiteellä yhdellä kohteella. Uutena muinaisjäännösryhmänä Jaamankankaalla ovat pyyntikuopat, joita rekisteröitiin Rääkkylässä kuusi ja Kiteen puolella seitsemän kohdetta. Yhteensä inventoinnissa todettiin Jaamankankaalla 22 uutta muinaisjäännöskohdetta. Muualta Rääkkylän kunnan alueelta löydettiin kaksi kivikautista asuinpaikkaa, yksi mahdollinen asuinpaikka ja kaksi pyyntikuoppakohdetta.
Inventoinnissa tehdyistä löydöistä valtaosa oli keramiikkaa. Varhaista asbestikeramiikkaa löydettiin 11 asuinpaikalta, tyypillistä kampakeramiikkaa 12 asuinpaikalta ja myöhäiskivikautista asbestikeramiikkaa 7 asuinpaikalta. Mahdollisesti varhaismetallikautista asbestikeramiikkaa saatiin kahdelta paikalta. Merkittävimmät yksittäiset keramiikkalöydöt saatiin Rääkkylän Kivilamminsuon asuinpaikalta, josta löydettiin kuoppakoristeista varhaista asbestikeramiikkaa - astia on toistaiseksi ainoa laatuaan. Ajoitukseltaan keramiikka lienee lähinnä vanhemman varhaiskampakeramiikan loppuaikaa. Muut löydöt ovat pääasiassa piitä, kvartsia ja palanutta luuta. Asuinpaikoilta kerätty luumateriaali analysoitiin, tunnistetut fragmentit olivat peräisin seuraavista eläimistä: hirvi, majava, nisäkkäät, hylje?, uikkulinnut, hauki, ahven, särkikalat ja kalat.
Pyyntikuoppien lisäksi inventoinnissa kiinnitettiin huomiota asumuspainanteisiin, joita löytyi usealta kohteelta. Ennestään painanteita tunnetaan Rääkkylän Pörrinmökissä sekä mahdollisesti Yläjoessa ja Ylälampi-Sarvisuossa. Nyt painanteita todettiin Rääkkylän Hiekkalassa, Kotaniemessä, Suurisärkässä ja Kiteen Kyöpelinvuori 3:ssa. Mahdollisesti myös Rääkkylän Jouhtenuslammen painanne on asumuspainanne. |