Kohde todettiin 1909 ja merkittiin top. kartalle 1966. Kaivaustutkimuksia on tehty vuosittain alkaen 1978.//Kuluvan kauden työ mukaan lukien on tullut tutkituksi 9 kodansijaa ja 6 muuta maanpinnalle näkyvää muinaisjäännöstä ympäristöineen, yhteensä 3090 m². Metalli ym. esineistöä on talletettu 517 luettelonumeroa, osteologista aineistoa 500 kg sekä suuri määrä ajoitus- maaperä- ym. näytteitä.//Talvikylän näkyvimmät muinaisjäännökset ovat 15 kodansijaa, joista 13 sijaitsee korkeuskäyrää noudattelevassa rivissä. Radiohiiliajoitustulokset antavat ymmärtää, että eräät rakenteet ovat AI) 1500 vaiheilla tapahtunutta talvikylätoimintaa vanhempia. Paikalla näyttää siten olleen toimintaa ainakin varhaisneoliittisella ajalla ja vanhemman metallikauden loppuvaiheessa. Ristiretkiajan alussa alueella on ehkä jälleen ollut toimintaa. Esinelöytöjä ei näiltä kausilta kuitenkaan ole kuin yksi varhaisneoliittinen piinuolenkärki.
Vuonna 1985 tutkittiin päärivistä syrjässä oleva kota 16 ympäristöineen sekä kulttuurikerroksen luonnetta talvikyläalueen länsireunassa. Ennen kaivausta kodansija erottui kuusikulmaisena kehävallina, joka rajoitti pitkänomaista lattiaa; keskustassa oli tulisijaa osoittava kohouma. Poikkeavan sijainnin lisäksi kodan 16 erotti päärivin kodansijoista lisäksi pienempi koko, lattian pitkänomainen muoto ja pieni neliömäinen liesikiveys. Ilmeni myös, että tyvirakenne oli päärivin kotia tukevaan hirsikehikkoon verrattuna vaillinainen. Kodan ylärakenne oli kuitenkin nähtävästi samankaltainen kuin niissä.
Kodan 16 yhteydestä ei tullut esineistöä kuin yksi tuluspiin pala ja vain vähän luita. Kulttuurikerros oli heikosti kehittynyt koko kaivausalalla. Sen sijaan kaivausaloilla 17, 18 ja 19 oli paikoin vahva kulttuurikerros, joka sisälsi runsaasti silvottua luuta sekä esineistöä. Oletan, että nämä esiintymät ovat syntyneet uskomuksellisen toiminnan tuloksena.
Kota 16, samoin kuin sen tuntumassa kaivausalalla 8 oleva kivilatomus 20, oli rakennettu laajalti hiilipitoisen vanhan maanpinnan päälle. Viimeksi mainittuun liittyi aikaisemmin kaivausalalla 15 tutkittu liesi 25, joka siis on edellä mainittuja vanhempi. Radiohiiliajoitus selvittää aikanaan absoluuttista kronologiaa.
Saamelaisperäisten kohteiden tutkimus Inarin kirkonkylän seudulla tulee jatkumaan, mutta tässä kohdassa ei lähivuosina tulla toimeenpanemaan kaivauksia. |