Inventointi suoritettiin 23.6.-30.11.1997, kenttätyöosuus 30.6.-27.7.1997 ja 18.8.-19.9.1997. Tavoitteena oli tunnettujen muinaisjäännösten tarkastaminen sekä muinaisjäännöksistä olevan hajatiedon järjestäminen yhtenäiseksi käyttökelpoiseksi kokonaisuudeksi. Samalla haluttiin selvittää vastaako kunnan esihistoriallinen intensiteetti ennen inventointia olevaa käsitystä siitä, että kunnan alueella olisi esihistorian aikana ollut vain vähän toimintaa.
Tutkimuksessa tarkastettiin tunnetut muinaisjäännöspaikat, merkittävät tiehankkeiden alle jäävät alueet, kansalaisvihjeet sekä kartan perusteella muinaisjäännöksiksi sopivat alueet. Kohteet dokumentoitiin kirjallisesti ja valokuvaamalla, myös niiden kunto arvioitiin silmämääräisesti. Ennestään tunnetuille muinaisjäännösalueille tehtiin koekuoppia vain tarpeen mukaan, muut alueet tutkittiin koekuopin.
Inventoinnin tuloksena kunnan muinaisjäännösluetteloon tuli 11 uutta kohdetta: kiinteitä jäännöksiä neljä (4), irtolöytökohteita kaksi (2) sekä lisäksi kiviröykkiöitä ja kivirakennelmia kolme (3). Luetteloon lisättiin myös kaksi (2) inventointien välillä löytynyttä kohdetta. Kivikauden kohdalta inventoinnin tulos oli ennakoitua runsaampi ja mielenkiintoisempi. Kalliomaalaus, asuinpaikka ja esineet lisäävät kivikauden osuutta alueella siinä määrin, että ihmisen toimintaa kunnan alueella on syytä tarkastella uudessa valossa. Useimmat löydöt ovat vesireittien varsilla, mutta kunnan lounaisosassa kivikautiset irtolöydöt sijoittuvat hyvin epätyypillisiin paikkoihin pienten jokireittien varsille. Pronssi- ja rautakauden osalta jäi inventointia edeltänyt tilanne toistaiseksi voimaan. |