Aboa Vetus -museon rakennusarkeologisia tutkimuksia päätettiin jatkaa kymmenen vuoden tutkimustauon jälkeen v.2005. Tutkimusteen tavoitteena oli selvittää erityisesti Luostarin jokikadun ja Aurajoen välisten tonttien kivirakennusten vanhimpia rakennusvaiheita. Kaivaukset sijoitettiin lähelle alkuperäisiä seiniä ja esiin saatiinkin kahden rakennuksen hirsiarinat.
Kaiken kaikkiaan Aboa Vetus -museon alueella tehdyt kaivaukset antoivat uutta ja tarkennettua tietoa kahdesta kivi- ja tiilitalosta. Myös lattiakiveysten alla olevat kulttuurikerrokset olivat hyvin säilyneet: savikerrokset olivat kosteita ja hirsiarinat säilyneet talojen kiviseinien alla hyvin. Tästä syystä myös pohjasaven päällä olevissa maakerroksissa oli säilyneenä orgaanista ainesta. Erityisen runsaasti löydettiin nahkakengän paloja - jopa ehjiä kenkiä, jollaisia museon alueelta ei aiemmin tunneta. Lattioiden alta löydettiin myös runsaasti varhaisempaa Siegburgin kivisavikeramiikkaa, jollaista museon alueelta ei juurikaan aikaisemmin tunneta.
Luonti: 3.4.2007
Hanketiedot
Kenttätyöajankohta:
12.1.-5.8.2005
Tutkimusalue:
20 m²
Tutkimusperuste:
Tieteellinen
Rahoittaja/tilaaja:
Matti Koivurinnan säätiö
Hankkeen vaihe:
Raportti jätetty
Luvan dnro:
1/302/2005
Deadline:
28.2.2006
Henkilökunta
Vastuuhenkilö:
Kari Uotila
Raporttitiedot
Raportti:
TURKU ABOA VETUS -MUSEO, Arkeologiset koetutkimukset 12.1.-5.8.2005
Tekijä:
Kari Uotila, Esa Saari
Päivämäärä:
9.6.2006
Sijainti(alkup):
Museoviraston rakennushistorian osaston arkistossa
Liitteet:
Dendrokronologsten näytteiden ajoitusraportit
Kokoelmatiedot
RHOA 125588: 1-239 Mustavalkokuvat
Kokoelmatiedot
KM Historialliset kokoelmat KM 2005009: 1-372 Löydöt
Liitetiedostot
Ladattava tiedosto saattaa sisältää kuvia, karttoja tai muita sisältöjä jotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöä varten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.