Tehinkärjen asemakaavan muutos koskee kahta alueella olevaa muinaisjäännöstä, Tehinkärjen kivikautista asuinpaikkaa sekä Likolahden röykkiöaluetta. Maastotöiden tarkoituksena on selvittää röykkiöalueen pohjoisosan sekä kivikautisen asuinpaikan laajuus.
Asuinpaikka sijaitsee pitkässä pohjois-etelä -suuntaisessa harjumuodostelmassa. Uimarannan itäpuolella on noin 200 m pitkä ja 10 - 20m leveä lounas-koillinen -suuntainen terassi, jonka korkeus on noin 85 m mpy. ja joka laskeutuu jyrkkänä törmänä Päijänteeseen. Maaperä on hiekkaa. Terassin reunalla olevasta hiekkakuopasta ja terassin päällä kulkevan tilustien reunasta löytöjä noin 200 m matkalta.
Asuinpaikan laajuuden selvittämisen yhteydessä 16.5. - 17.5.2005 paikalla havaittiin kivikautisen asuinpaikan eteläosassa, pisteessä p=6829366, i=3415209, ajoittamaton pyöreä kivirakenne, mahdollinen kivikellari tai puolustusvarustus. Asuinpaikan eteläosassa sijaitsevat kaksi laakeaa kuoppaa todettiin asuinpaikkaa selvästi nuoremmiksi, koska niissä ei ole lainkaan podsolimaannosta vaan resenttiä sekoittunutta irtonaista harmaata täytemaata.
Toinen kohde alueella on louhikkoinen metsikkö Likolahden pohjukassa. Alueella sijaitsee 6 röykkiötä, joista kookkain on läpimitaltaan noin 7 x 6 m ja muodoltaan soikeahko, sen korkeus on noin 1,5 m. Se lienee osittain maansekainen eikä vaikuta tyypilliseltä peltorauniolta. Kaksi muuta ovat pyöreitä, läpimitoiltaan 5 m, ja loput röykkiöt ovat kooltaan noin 2 - 3 m. Röykkiöiden lähellä sijaitsevasta kuopasta löytyi pieniä palaneen saven ja kuonan hippuja. Perimätiedon mukaan Tehinniemellä on ollut "jättiläisten muuri" tai "viikinkihauta" ja Likolahdessa "rivi tulisijan paikkoja".
Paikalla todettiin vuoden 2005 muinaisjäännöksen laajuuden selvittämisen yhteydessä vahva ja tumma peltomultakerroksen kanssa sekoittunut nokimaakerros, joka sisälsi palanutta savea ja palamatonta luuta.
|