Hämeen liiton ja inventointialueiden kuntien kustantaman Lounais-Hämeen ja Rengon arkeologisen inventoinnin ensimmäinen osa tehtiin keväällä 2005. Inventoinnin teki Museoviraston arkeologian osasto ja inventoijana oli FL Petro Pesonen. Kenttätyöaika oli 2.5.-10.6.2005. Vuoden 2005 inventoinnissa tehtiin Jokioisten ja Humppilan kuntien sekä Forssan kaupungin arkeologinen perusinventointi. Lisäksi inventoitiin ajankohtaisia kaava-alueita Rengon ja Tammelan kunnissa. Rengon ja Tammelan kuntien arkeologinen perusinventointi suoritetaan v. 2006.
Varsinainen arkeologinen inventointi on aiemmin tehty vain Tammelassa ja Rengossa, kaivauksia on tehty Renkoa lukuunottamatta jokaisessa kunnassa. Kunnista tunnettiin ennen inventointia yhteensä 33 kiinteää muinaisjäännöstä, lähinnä kivikautisia asuinpaikkoja ja rautakautisia kiviröykkiöitä, mutta osa kohteista on myös historialliselta ajalta. Lisäksi kunnista on löydetty kymmeniä irtaimia esinelöytöjä, pääasiassa kiviesineitä. Vuoden 2005 inventoinnissa tarkastettiin alueelta ennestään tunnetut kiinteät muinaisjäännökset ja mahdollisuuksien mukaan irtainten esinelöytöjen löytöpaikat.
Jokioisista tunnettiin ennen inventointia kaksi kivikautista asuinpaikkaa, inventoinnissa niitä löytyi 14 lisää. Lisäksi löytyi neljä mahdollista kivikautista asuinpaikkaa. Kohteet sijaitsevat pääasiassa Vaulammilla, Loimijoen ja Jänhijoen varsilla, osin muinaisen Ancylus-järven rannalla, osa on kuitenkin selvästi sijainnut joen rannalla. Vanhimmat kohteista saattavat ajoittua jopa 8000 eKr.
Humppilasta tunnettiin ennen inventointia neljä kivi- ja/tai pronssikautista asuinpaikkaa ja mahdollinen lapinraunio. Inventoinnissa kivikautisia asuinpaikkoja löytyi 11 lisää, pääasiassa Järvensuon alueella olleen järven muinaisrannoilta, josta tunnetaan aiemminkin asuinpaikkoja. Myös ennestään tunnettujen kohteiden sijaintia ja laajuutta tarkastettiin.
Forssasta tunnettiin ennen inventointia yksi kivikautinen asuinpaikka ja yksi todennäköinen rautakautinen hautaus. Inventoinnissa löytyi 12 ennestään tuntematonta kivikautista asuinpaikkaa eri puolilta Forssaa ja entistä Koijärveä. Asuinpaikkoja tunnetaan nyt Kokonjärveltä, Koijoen varrelta, Kalsusta, Vieremästä ja Salmistonmäestä.
Kolmen kunnan perusinventoinnin lisäksi tarkastettiin neljä kaava-aluetta Rengossa ja Tammelassa. Rengon kaava-alueilta ei tunnettu ennestään muinaisjäännöksiä eikä myöskään inventoinnissa löytynyt mitään. Tammelan Lamalan alueelta oli jo ennestään tiedossa rautakautinen röykkiökohde Kankaisissa ja inventoinnissa kaava-alueelta löydettiin myös kaksi kivikautista asuinpaikkaa. Liesjärven kaava-alueelta löydettiin yksi ennestään tuntematon kivikautinen asuinpaikka – aiemmin alueelta ei tunnettu muinaisjäännöksiä.
|