Hankoniemen länsiosassa on nimellä Kapellhamn - Kappelisatama tunnettu lahti, joka on saanut nimensä Hangon kappelin mukaan. Kappelin rauniot ovat kadonneet maisemasta viimeistään 1800-luvulla, mutta kappelia kiertäneen hautausmaan 27 x 29 m suuruinen kiviaidan perustus oli näkyvissä aina 1900-luvun alkuun asti.
Kappelisataman eteläpuolisen omakotialueen eräältä tontilta löytyi 1960-luvun alussa joukko ihmisluita. kappelin ja sen hautausmaan paikantamiseksi kaivettiin kesäkuussa 2006 neljä koeojaa, joista yksi osui hautausmaa-alueelle. Yhdessä nämä kaivausalueet ja naapuritontin vuonna 1981 kaivettu alue rajaavat kappeliin liittynyttä hautausmaa-aluetta.
Kaivauksissa löytyi itää kohden viettävästä rinteestä itä-länsisuuntaisia hautoja sekä kuoppa, johon on ilmeisesti hautoja kaivettaessa kerätty vanhoista hautauksista nousseita luita. Tutkimukset keskittyivät 10 m pitkään koeojaan, jonka länsipäässä oli arkuttomia hautauksia ja itäpäässä arkullisia. Tutkimuksissa löytyi 13 hautaa ja luita yhteensä ainakin 27 vainajasta. Osa luista oli palaneita. Haudattujen joukossa on sekä miehiä, naisia että lapsia, joten kyse on pikemminkin Hangon kylän kuin vain merenkulkijoiden hautausmaasta.
Haudat olivat käytännöllisesti katsoen löydöttömiä. Esinelöytöinä talletettiin kaksi mahdollista käärinliinanneulaa ja yksi pronssiketju. Lisäksi tutkimuksissa löytyi kuusi 1500-luvun lopulle ja 1600-luvun alkuun ajoittuvaa kolikkoa, jotka kaikki olivat alkuperäisessä pintamaakerroksessa. Rahat ovat ilmeisesti hautausmaan viimeiseltä käyttöjaksolta, mikä sopii hyvin kirjallisista lähteistä saatuun kuvaan, jonka mukaan kappeli on hylätty 1600-luvun kuluessa.
Itse kappeliin liittyen löytyi lisäksi pari 1500- tai 1600-luvulle ajoittuvaa palaa vihreää ikkunalasia. Tällä hetkellä on mahdoton määrittää Hangon kappelin perustamisen ajankohtaa. Lultavasti se on perustettu viimeistään myöhäiskeskiajalla eli 1400-luvulla, mutta mahdollisesti jo tuntuvasti aiemmin. |