Inventoinnissa käydään läpi voimajohtolinja Kittilän Kaukosen kylästä Sodankylän Vajukoskelle. Voimajohto rakennetaan pääosin samaan johtokäytävään nykyisten voimajohtojen kanssa Kemi- ja Ounasjokien varressa. Tämän inventointiosuuden Kaukosesta Vajukoskelle voimajohdot tulevat kuitenkin uuteen maastokäytävään, jonka alue on arkeo-logisesti jokseenkin tuntematon ja alueelta ei tunneta ennestään muinaisjäännöksiä. (Taisto Karjalainen)
Tehtävänä osahankkeessa on inventoida Petäjäskoski-Vajukoski 220kV voimajohdon linja Petäjäskoskelta (Rovaniemi) Kaukoseen (Kittilä). Uusi linjaus noudattelee tämän osahankkeen alueella pääosin jo olemassa olevan linjan väylää, mutta Petäjäskoskella sekä Meltauksessa linjan suunniteltu sijainti poikkeaa aiemmasta.
Tällä hetkellä suoraan linjalta tunnettuja muinaisjäännöksiä on Museoviraston lausunnon (83/304/2006, 31.5.2006) mukaan neljä: Rovaniemi Pikkurakka 56/154, Rovaniemi Antinkorva 455, Rovaniemi Pölkkö 514 ja Kittilä 3 Maununjoki. Lisäksi aivan linjauksen tuntumassa on lukuisia kohteita Erityisesti Petäjäskoskella sekä Valajaskoskella. Suurin osa kohteista on kivikautisia asuinpaikkoja.
Inventoinnissa keskitytään ensisijaisesti voimalinjalta tunnettujen kohteiden tarkastamiseen sekä mahdollisten entuudestaan tuntemattomien kohteiden etsimiseen. Toissijaisesti tarkastetaan linjauksen välittömässä läheisyydessä sijaitsevat kohteet siinä laajuudessa kuin se on relevanttia linjauksen muinaismaiseman rekonstruointia varten. (Oili Forsberg)
Kittilä (Kaukonen) - Sodankylä (Vajukoski) -osuus (Taisto Karjalainen)
Inventoinnissa käytiin läpi Finngrid Oyj:n suunnittelema sähköjohtolinjaus Kittilän Kau-kosen kylästä Sodankylän Vajukoskelle eri vaihtoehtoisine linjauksineen. Lisäksi tarkas-tettiin Kaukosen kylän läheisyydessä ollut Maunujoen kohde, joka sijaitsee linjauksella, sekä linjan läheisyydessä olevia Kittilän kohteita. Sodankylän alueella kohteita ei sijaitse linjauksen läheisyydessä. Maunujoen kohteessa ei havaittu merkkejä muinaisjäännöksestä linjauksen kohdalla vaikka alueella oli hyvät havainnointimahdollisuudet hiekkapaljastuman vuoksi. Kittilän muut kohteet sijaitsevat etäällä linjasta, eivätkä ne sijaitse linjan rakentamisen vaikutuspiirissä.
Suuri osa linjauksesta on sijoitettu siten, että se kulkee soissa tai kivikkoisten vaarojen rinteillä, jotka ovat epätodennäköisiä alueita muinaisjäännösten esiintymiselle. Inventoin-tilinjan maastossa kulkee pieniä metsäautoteitä ja linjan alue saatiin tarkastettua kattavasti. Linjan läheisyydessä sijaitsevat muinaiset asuinpaikat ovat keskittyneet Ounasjoen ja Kitisen varsille sekä Kuusajärven maastoon. Jeesiö-, Sattas- ja Soasjokien varsilta ei havaittu asutusta, koska linjan leikkauskohdassa näiden jokien rannat ovat joko soistuneita tai kivikkoista maastoa. Todennäköisemmin näiden pienten jokien varsilla on asutus keskittynyt niiden alajuoksulle, jossa on hiekkaisempi maaperä. Ala-Postojoen rannoilta löytyi kvartsia linjauksen kohdalta, mutta lähemmässä tarkastelussa ne havaittiin luontaisiksi.
Inventoinnin yhteydessä talletettiin kvartsi-iskoksia Kittilän Tievajärven kohteesta KM – numerolle: 36007. Järventauksen kivikautisella asuinpaikalla sijaitseva suorakaiteen muotoinen liesilatomus on vaarassa tuhoutua, koska se sijaitsee keskellä metsäteiden risteystä ja on siten alttiina eroosiolle, jota sen ympärillä on jo tapahtunutkin.
Muinaisjäännösten kannalta kaikki linjausvaihtoehdot ovat mahdollisia eikä niitä voi asettaa suositeltavuusjärjestykseen. |