Museovirasto teki Oulun Lyseon lukion tontilla kaupunkiarkeologisia koekaivauksia yhteistyössä Oulun kaupungin ja Lyseon lukion kanssa. Lukiolaisia oli mukana kaivajina ja kaivauksen viestinnässä osana opintojaan. Oulun kaupunki suunnittelee paikalle sadevesiviemäröinnin sekä jätekatoksen rakentamista ja mahdollisen paikoitusalueen laajentamista. Alue on ollut 1600-luvun alkupuoliskolla Oulun rikkaiden porvarien asuinaluetta, jonka läpi on kulkenut kaupungin pääkatu.
Koekaivauksissa pihalle avattiin kolme 7–11 metrin pituista ja 2,5–3 metriä leveää koeojaa. Kaksi koeojista sijaitsi pihan kivetyllä alueella ja yksi viheralueella. Kivettyjen alueiden osalta osa kulttuurikerroksista oli tuhoutunut aiemmissa kaivutöissä viimeistään pihan pohjaustöiden ja kiveämisen yhteydessä. Toisessa näistä oli kuitenkin jäljellä 1600-luvulle ajoittuvia kulttuurikerroksia ja toisessa mahdollisesti jäännöksiä vanhasta kivetystä katu- tai pihakatteesta. Viheralueella sijainneessa koeojassa todettiin olevan koskemattomia maakerroksia 1600- ja 1700-luvuilta sekä kivisiä ja puisia rakennejäännöksiä 1600-luvun lopulta ja 1700-luvun alkupuolelta.
Melko niukka löytöaineisto koostuu pääosin 1600- ja 1700-luvuille ajoittuvasta fajanssista, punasavikeramiikasta, ikkunalasista, lasiastioiden paloista sekä eläinten palamattomista ja palaneista luista. 1700-luvun alkuun ajoittuvasta maakerroksesta löydettiin myös hopeinen rotanhäntälusikka.
Ladattava tiedosto saattaa sisältää kuvia, karttoja tai muita sisältöjä jotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöä varten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.