Konnansalo 3:n kivikautinen asuinpaikka oli Museoviraston arkeologian osaston koekaivausryhmä 1:n kesän kenttätyöohjelmassa, koska maanomistajalla on suunnitteilla paikalle ainakin yksi omakotitalo ja autotallirakennus sekä saunarakennukset. Lisäksi tontille on raivattu tieura, jota ei vielä ole päällystetty. Alustavan suunnitelman perusteella ainakin autotallirakennus ja tieura ovat muinaisjäännösalueella. Koekaivausten tarkoituksena oli selvittää muinaisjäännöksen laajuus suhteessa rakennussuunnitelmiin sekä mahdollinen lisätutkimustarve. Tutkimuksilla pyrittiin myös muuten selvittämään asuinpaikan luonnetta ja säilyneisyyttä.
Löytöjä saatiin 15 koekuopasta eli kaikkiaan 25:sta koekuopasta 60 % oli löydöllisiä. Koekuoppien perusteella muinaisjäännös rajautuu törmän ja raivatun ajouran väliselle tasanteelle, 35 x 20 metriä kokoiselle alueelle. Koekuopituksen ja kaivausalueilta saatujen havaintojen perusteella muinaisjäännöksestä voidaan rajata erikseen keskeinen, löytörikkaampi alue, joka on hieman yli puolet em. alueesta. Tämä rajautuu muinaisjäännöksen itäosaan 20 x 20 metriä kokoiselle alueelle, jonka sisällä oli kaivausalue 1. Tutkimusten perusteella rajattiin asuinpaikan itäinen osa edelleen suojeltavaksi muinaisjäännökseksi, jolla mahdollisesti jatketaan tutkimuksia tulevaisuudessa koko tontin vapauttamista silmällä pitäen.
Konnansalon asuinpaikan löydöt ajoittuvat myöhäiskivikaudelle. Keramiikkaa on kahta laatua: asbestisekoitteista ja orgaanissekoitteista, ensimmäinen lienee Pöljän keramiikkaa, jälkimmäinen mahdollisesti Pyheensillan keramiikkaa. Muista löydöistä erikoisempia ovat kiilleliuskeinen siimanpaino ja pieni luuesineen katkelma. Loput löydöt ovat kvartsiesineitä, -iskoksia ja –ytimiä, kvartsiitti-iskoksia, palanutta luuta, asbestia ja punamultahippuja. |