JÄMSÄ HIETAMÄKI
Pk. 2233 10 PATAJOKI
x = 6866 30, y = 2571 77, z = 90
Kivikautisen asuinpaikan kaivaus
Keski-Suomen museo, Turun yliopisto ja Geologian tutkimuskeskus
Kaivauksenjohtaja: fil. yo Timo Sepänmaa
Jämsässä Patalahden ja Päijänteen välillä sijaitsevalla Hietamäellä tutkittiin elokuussa 2000 Keski-Suomen museon, Turun yliopiston ja Geologian tutkimuskeskuksen sekä paikallisten arkeologian harrastajien yhteistyönä kivikautista asuinpaikkaa.
Kyseessä on hiekkakuopan leikkauksessa esiin tulleen kivikautisen asuinpaikan pelastuskaivaus. Paikka on Suomen oloissa ainutlaatuinen sikäli, että se on hautautunut noin 2 metrin paksuisen hiekkakerroksen alle: Hautautuminen on tapahtunut pian asutusvaiheen jälkeen, joten myöhempi ihmistoiminta tai luonnon prosessit eivät ole päässeet häiritsemään kerrostumaa. Kerrostumista tehdyt radiohiiliajoitukset antoivat tulokseksi noin 7200–7300 eKr., mikä on eteläisen Suomen vanhimpia asuinpaikka-ajoituksia.
Kohde oli teknisesti hyvin vaikea tutkia, sillä se sijaitsi lähes pystysuorassa sorakuopan seinämässä noin 2 metrin syvyydessä. Tämän vuoksi paikkaa ei voitu tutkia tavanomaisin arkeologisin kenttätyömenetelmin eli ylhäältä alaspäin edeten. Seinämän sortumavaaran takia noin 12 metriä pitkää ja 20 cm paksua asuinpaikkakerrostumaa voitiin tutkia vain muutaman kymmenen senttimetrin syvyyteen seinämän sisään. Tutkittu alue jäi siis varsin suppeaksi, vain muutamaksi neliömetriksi. Suurin osa alueesta on tuhoutunut aiemman maanoton yhteydessä ja tutkimusten perusteella asuinpaikkaa ei ole jäljellä muutamaa kymmentä neliömetriä enempää.
Vanhimman kerrostuman lisäksi alueella on myöhempiäkin muinaisjäännöksiä. Nämä ovat pintakerroksissa, selvästi Ancylus-vaihetta ylemmissä eli nuoremmissa kerrostumissa, lähellä maanpintaa. Näihin nuorempiin vaiheisiin liittyvinä on todettu ainakin kaksi kivettyä tulisijaa sekä ruuanhaudutuskuoppa. Mitään esinelöytöjä näiden yhteydestä ei ole todettu, joten kohteiden ajoitus on avoin.
Löydöt: ei luetteloitu
Ajoitus: noin 7200–7300 eKr.
Tutkitun alueen laajuus: n. 2 m²
Kenttätyöaika: elokuussa 2000
Tutkimuskustannukset: Keski-Suomen museo, Turun yliopisto ja Geologian tutkimuskeskus
Tutkimusraportti: -.
|