RUOKOLAHTI KARONIEMI
Pk. 4121 01 HÄNNILÄ
x = 6804 43, y = 4420 36, z = n. 80–81
Kivi–rautakautisen asuinpaikka-alueen kaivaus
Museoviraston arkeologian osaston koekaivausryhmä
Kaivauksenjohtaja: FK Päivi Kankkunen
Ruokolahden Karoniemessä on laaja kulttuurimaisemakokonaisuus, johon sisältyy esihistoriallisen asuinpaikan lisäksi mm. viljelyraunioita ja kiviaitoja. Tilalla on lukuisia arkeofyyttejä ja kasvillisuus on muutenkin monipuolinen. Alueen arkeologinen kartoitus on kesken.
Maanomistaja rakentaa kesäkeittiörakennuksen piha-alueen laidalle, josta todettiin luumupuiden istutuksen yhteydessä esihistoriallisia asuinpaikkalöytöjä. Kesäkeittiön pohjanala tutkittiin tasokaivauksena. Pintakerros paikalla on vanhaa peltokerrosta, jonka alla on hahmotettavissa aiempi tumman maan kerros. Löydöt olivat poikkeuksellisen runsaat ja pintakerroksen alla oli säilynyt voimakkaan väristä kivikautista kulttuurikerrosta vielä noin 15–20 cm. Löydöissä oli eniten keramiikkaa, joka oli pintakerroksissa pieneksi pilkkoutunutta. Löydöissä on monia keramiikkatyylejä: varhais- ja tyypillistä kampakeramiikkaa, Uskelan ja Kierikin keramiikka, ST-keramiikka, Luukonsaaren ja Sirnihtan keramiikka sekä ns. rautakautistyyppistä keramiikkaa (määritykset C. Carpelan). Lisäksi löytyi mm. palanutta savea, kuonaa, palanutta ja palamatonta luuta, kvartsimateriaalia, saviesineen kappaleita, idolin jalkakappale, ongenkoukun kappale, liuskerenkaan kappale, purupihka, siimanpainoja, piinuolenkärjen kappaleita, kulkunen, 9 lasihelmeä sekä mahdollisesti myöhäinen hopeakoristeinen puukko.
Tasokaivausalueen pohjoisreunalta löytyi rakenne, joka toistaiseksi tulkitaan jätekuopaksi. Rakenne ulottui vain puoliksi kaivausalueelle ja siitä löytyi aina noin metrin syvyyteen asti useita kiloja saviastian palasia.
Löydöt: KM 31639, KM 32470
Ajoitus: varhaiskampakeramiikka–viikinkiaika
Tutkitun alueen laajuus: tasokaivausalue sekä koeoja ja koekuoppa noin 45 m²
Kenttätyöaika: 26.7.–6.8.1999 ja 12.–30.6.2000
Tutkimuskustannukset: Museoviraston koekaivausryhmä sekä harrastaja-arkeologien yhdistys Jatuli ry
Tutkimusraportti: Päivi Kankkunen 16.12.2002 Museoviraston arkistossa. |