SUOMUSSALMI KUKKOSAARI
Pk. 4422 11 SUOMUSSALMI
x = 7200 18–46, y = 4450 54, z = n. 200
Esihistoriallisen asuinpaikan kaivaus
Oulun yliopisto, yleinen arkeologia
Kaivauksenjohtajat: fil. yo Marika Hyttinen, fil. yo Teija Oikarinen ja fil. yo Anu Rajala.
Vuoden 1999 kaivaustutkimus oli Oulun yliopiston yleisen arkeologian oppiaineen syventäviin opintoihin kuuluva opiskelijakaivaus. Tutkimusten tarkoituksena oli selvittää saaren korkeimmalla kohdalla sijaitsevan kraaterimaisen painanteen luonne ja kartoittaa saaren historiaa koeojan avulla. Heikki Matiskanen tutki vuoden 1979 kaivauksissaan puolet edellä mainitusta painanteesta. Matiskainen arveli tutkimustensa perusteella, että kyseessä saattaisi olla lapinraunion tyyppinen kivilatomus tai punamultahauta.
Saareen avattiin 6 m²:n suuruinen koeoja. Tutkimuksen jatkuessa huomattiin, että koeoja oli suurimmaksi osaksi sekoittunutta maata. Saaressa oli sijainnut vuosikymmeniä takaperin perunapelto, joka lienee sekoittanut maakerrokset. Koeojasta saatiin löytöinä runsaasti keramiikan palasia, palanutta luuta, kvartsi-iskoksia ja muutama pii-iskos.
Painanteeseen avattiin 4 m²:n suuruinen alue. Kaivaus suoritettiin tasokaivauksena. Tutkimuksissa ei havaittu mitään hautaan/kivilatomukseen viittaavaa rakennetta. Löytöinä saatiin talteen pala purupihkaa, kvartsi-iskoksia, palaneita kiviä, muutama pii-iskos ja tuffiitista valmistettu riipus. Vuoden 1999 tutkimusten perusteella kyseessä saattaa olla esihistoriallinen asuinpainanne, johon sekä löydöt että alueen topografia viittasivat. Kohteen tutkimus jäi kesken, joten sitä jatkettiin kesällä 2000. Tuolloin kaivettiin loppuun edellisvuonna aloitettu neljännes ja avattiin 2 m²:n suuruinen kaivausala painanteen tutkimattomaan neljännekseen. Löytöjä kaivauksilta saatiin niukasti; muutama kvartsi-iskos, joitakin kvartsityökaluja sekä pala palanutta luuta. Kaivauksissa paljastui myös osa epämääräistä kivilatomusta, joka on mahdollisesti sama kuin Heikki Matiskaisen vuonna 1979 osittain tutkima latomus. Ladottujen ja palaneiden kivien välissä oli runsaasti tuhkansekaista maata. Tutkimusten perusteella kyseessä saattaisikin olla mahdollinen polttohautaus. Radiohiiliajoituksen perusteella kaivettu kohde sijoittuu esiroomalaiselle rautakaudelle.
Löydöt: KM 31530:1–123, KM 32480:1–18
Ajoitus: esiroomalainen rautakausi, Beta-149530 2090 ± 70 BP
Tutkitun alueen laajuus: yhteensä 12 m²
Kenttätyöaika: 7.–18.6.1999 ja 24.–28.7.2000
Tutkimuskustannukset: Oulun yliopisto, Suomussalmen kunta
Tutkimusraportti: Marika Hyttinen, Teija Oikarinen ja Anu Rajala 5.8.2000 ja 13.5.2001 Oulun yliopiston arkeologian laboratoriossa, kopiot Museoviraston arkeologian osaston arkistossa.
|