Perusinventointi
Turun maakuntamuseo
Inventoija: FM Ville Laakso
Varsinaissuomalaisen Alastaron kunnan arkeologinen inventointi liittyi seudulla käynnissä olleeseen ja EU:n osin rahoittamaan Perinne & matkailu 5b -projektiin. Samassa yhteydessä inventoitiin myös naapurissa sijaitseva Loimaan kunta. Kenttätöissä tarkastettiin aluksi ennestään tunnetut kiinteät muinaisjäännökset. Irtolöytöpaikoista käytiin läpi tulleet yleisövihjeet sekä muutamia sellaisia vanhastaan tunnettuja kohteita, joiden tarkka sijainti tunnettiin. Myös molemmat rautakautiset irtolöytökohteet tarkastettiin. Lopuksi etsittiin uusia kiinteitä muinaisjäännöksiä sopiviksi katsotuilta paikoilta.
Esihistoriallisiksi ajoittuvia ennen tuntemattomia kiinteitä muinaisjäännöksiä löytyi inventoinnissa kahdeksan: yksi ilmeisesti varhaismetallikautinen hautaraunio sekä seitsemän kivikautista asuinpaikkaa. Lisäksi saatiin Kansallismuseon kokoelmiin muutamia uusia esinelöytöjä. Vanhastaan pitäjästä tunnettiin yhdeksän kiinteää muinaisjäännöstä.
Inventoinnin huomattavin löytö lienee Mälläisten ja Männistön kylien rajalta todettu hautaraunio, joka muotonsa ja sijaintinsa perusteella kuuluu lähinnä lapinraunioperinteen piiriin. Se on ensimmäinen tunnettu selkeä merkki siitä, että alueella on saattanut olla kiinteää asutusta myös kivikauden ja rautakauden lopun välisenä aikana.
Edellisen arkeologisen perusinventoinnin Alastarolla oli tehnyt Maarit Lönnberg vuonna 1973.
Löydöt: KM 32099–32106
Kenttätyöaika: 22 päivää huhti–toukokuussa ja syys–joulukuussa 1999 sekä tammikuussa 2000
Tutkimuskustannukset: n. 40 000 mk
Tutkimusraportti: Ville Laakso 22.9.2000 Museoviraston arkeologian osaston arkistossa
Luonti: 25.7.2007
Hanketiedot
Kenttätyöajankohta:
22 päivää
Hankkeen vaihe:
Raportti jätetty
Henkilökunta
Inventoija:
FM Ville Laakso
Raporttitiedot
Tekijä:
Ville Laakso
Päivämäärä:
22.9.2000
Sijainti(alkup):
Museoviraston arkeologian arkisto
Kokoelmatiedot
KM Esihistorialliset kokoelmat KM 32099–32106 Löydöt
Ladattava tiedosto saattaa sisältää kuvia, karttoja tai muita sisältöjä jotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöä varten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.