Inkoon Joddbölen alueen asemakaavaa muutetaan ja se edellytti myös alueen arkeologisen kulttuuriperinnön inventointia. Inventointi suoritettiin syksyllä 2007 ja kenttätöihin oli varattu seitsemän maastotyöpäivää. Työ kattoi sekä esihistoriallisen että historiallisen ajan muinaisjäännökset. Kustannukset tulivat muinaismuistolain nojalla hankkeen toteuttajan, Inkoon kunnan maksettaviksi. Alueelta tunnetaan ennestään viisi muinaisjäännöstä, joista Kärrängen, hautaröykkiö on jo tutkittu vuonna 2006. Muinaisjäännökset ovat kallioilla sijaitsevia pronssi- tai rautakautisia hautaröykkiöitä.
Inventoinnissa löydettiin Joddbölen alueelta 11 ennestään tuntematonta eri-ikäistä ihmistoiminnan jäännettä, joista kuitenkin vain kolme voitiin lukea rauhoitetuiksi muinaisjäännöksiksi. Näistä ainostaan yksi, Sjömansbergetin asuinpaikka on säilynyt koskemattomana. Kohagenin ja Kolakärrin kiveykset ovat mahdollisesti pahoin hajotettuja hautaröykkiöitä. Luokittelun perusteina ovat niiden sijainti ja rakenne verrattuna aiemmin tunnettuihin hautaröykkiöihin. Muut havainnot ovat erilaisia historiallisen ajan kivirakenteita, joita ei yleensä kirjata muinaisjäännösrekisteriin, elleivät ne ole erityisen edustavia. Mahdollisina muinaisjäännöksinä mainitaan myös kaksi kvartsisuonta, joista erityisesti Sjömansbergetissä voisi olla louhittu kvartsia, mutta tätä ei voitu varmistaa inventoinnin yhteydessä.
Vanhat kylätontin vaikuttavat hyvin pitkälti tuhoutuneilta. Joddbölen voimalan koillispuolella on mäenkumpareella muutamia vanhoja taloja ja peltolaakso, jossa on ehkä vähän vanhaa maisemaa jäljellä. Svartbäckin tilan ympäristössä näytti olevan hieman uudisrakentamista ja pihatöitä tehtynä, joten sielläkin on ilmeisesti vanha kylä pääosin kadonnut. |