VALTIMON INVENTOINTI
Tutkimuksen suorittaja: Pohjois-Karjalan museo
Inventoina: FM Oili Forsberg
Pohjois-Karjalan museossa on vuodesta 2001 lähtien ollut käynnissä useita arkeologisia projekteja, joissa on tehty arkeologinen perusinventointi maakunnan kunnissa ja kaupungeissa. Ylä-Karjalan inventointihankkeessa vuosina 2005-2006 inventoitiin loputkin maakunnan alueen kunnat Ilomantsi, Juuka, Lieksa, Valtimo ja Nurmes. Inventoinnit olivat luonteeltaan perusinventointeja, joissa tarkastettiin ennestään tunnetut esihistorialliset kiinteät muinaisjäännökset ja irtolöytöpaikat, sekä etsittiin uusia muinaisjäännöksiä.
Nurmes ja Valtimo inventoitiin 8.5.-16.6.2006 rinnan kuuden viikon aikana, joista maastotyöpäiviä tehtiin Valtimon puolella jonkin verran vähemmän kuin Nurmeksessa. Valtimolla oli ennen inventointia muinaisjäännösrekisteriin merkitty 11 kohdetta, joista kahdeksan oli esihistoriallisen ajan ja kolme historiallisen ajan kohteita. Uusia kohteita löytyi 14, joista kivikautiseksi luokiteltavia asuinpaikkoja oli 12. Yksi ennen rekisteröimätön hautapaikka ja yksi karsikkopuukohde dokumentoitiin. Uusia kohteita löytyi niin Karhunpäästä, Ylä-Valtimolta kuin Rumostakin. Tentatiivikohteita raportissa on yksi. Irtolöytökohteita inventoinnissa tarkastettiin yhteensä 23. Suurin osa kohteista oli ns. Hämäläisen sekä Karhunpään kansakoulun kokoelmien irtolöytöpaikkoja. Lusäksi tarkastettiin Kuopion museossa talletettuna olevan ristiretkiaikaisen miekan (KuM 281) löytöpaikka.
Inventoinnin jälkeen Valtimolta tunnetaan 25 kiinteäksi muinaisjäännökseksi luokiteltua kohdetta. Kivikautisten ja varhaismetallikautisten kohteiden lisäksi tunnetaan sekä historiallisen ajan hautapaikkoja ja karsikoita, sekä yksi markkinapaikka Karhunpäästä.
Löydöt: KM 35988-3600
Kenttätyöaika: 8.5.-16.6.2006
Tutkimuskustannukset: Pohjois-Karjalan liitto, Nurmeksen kaupunki, Metsähallitus, Metsäntutkimuslaitos sekä Pohjois-Karjalan museo
Tutkimusraportti: Oili Forsberg 31.5.2007, Pohjois-Karjalan museo ja Museoviraston arkeologian osaston arkisto
|