Pk 3512 10 PAHKAKOSKI
Tutkimusalueen koordinaatit: p1=7251970 , p2=7252540, i1=3451000, i2=3451380,
z 1= 60 m mpy, z2= 63 m mpy
Tutkimuskohteen luonne: kivikautisen asuinpaikan kaivaus
Tutkimuksen suorittaja: Kierikkikeskus
Kaivauksenjohtaja: fil. yo Sini Annala ja FM Sami Viljanmaa
Yli-Iin Kierikinkankaan kivikautista asuinpaikkaa tutkittiin 1.6.-30.9.2006 Kierikkikeskuksen yleisökaivauksilla. Kaivaukselle osallistui 213 henkilöä. Kaivauksen ensisijaisena tutkimuksellisena tavoitteena oli luoda lähtökohtia asuinpaikan pitkäkestoiselle, järjestelmälliselle ja laaja-alaiselle tutkimukselle. Tutkimuksilla pyrittiin myös alustavasti selvittämään asuinpaikan aiemmin tutkimattoman osan luonnetta ja tuhoutumisastetta.
Merkittävimmät löytöryhmät kaivauksella olivat kvartsi, keramiikka – tyypiltään sekä tyypillistä kampakeramiikkaa että Kierikin keramiikkaa – sekä palaneetluut. Pienempiä löytöryhmiä olivat kivilajiaineisto ja kvartsiitti. Lisäksi löydettiin piikivi-iskoksia (2 kpl), meripihkaesineitä (2 kpl) ja purupihka (1 kpl). Kahden putkimaisen meripihkahelmen lisäksi esinelöytöjä saatiin muun muassa ehjä tasataltta ja pieni liuskerengas sekä reikäkiven, tuuran kärjen ja T-kirjaimen muotoisen liuskeveitsen katkelmat.
Kaivaus osoitti, että Kierikinkankaalla on joko asuttu kauemmin kuin aiemmin on oletettu tai asbestin käyttö keramiikan sekoiteaineena on alkanut seudulla aiemmin kuin ennen on luultu. Uutta tietoa on myös havainto, että meripihkaesineitä Baltian alueelta on ilmeisesti tuotu Kierikin seudulle jo tyypillisen kampakeramiikan aikana. Havainnot yleisökaivauksella tutkitusta painanteesta osoittivat lisäksi, että ainakaan kaikki asuinpainanteiksi tulkitut ilmiöt Kierikinkankaalla eivät liene ympärivuotisesti käytettyjen talojen jäänteitä.
Kaikkiaan Kierikinkankaan tutkimukset ovat vasta aluillaan. Tulevina vuosina asuinpaikan kaivauksilla pyritään saavuttaman merkittävästi lisätietoa alueen kivikautisten asumusten rakenteesta, sisäisestä tilanjaosta sekä eri aktiviteettien sijoittumisesta asumusten ja asumuksia ympäröivän alueen eri osiin. Samalla muodostetaan kokonaiskäsitystä Iijoen suistossa merkittävien
kulkuyhteyksien risteyskohdassa sijainneen laajan ja väkirikkaan kivikautisen kylän elinkaaresta, erityisesti kylän laajuuden ja luonteen muutoksista.
Löydöt: KM 36006: 1-986
Ajoitus: Kivikausi (Ka II:2 - Kierikin keramiikka)
Tutkitun ja kaivetun alueen laajuus: 74m2
Kenttätyöaika: 1.6.-30.9.2006
Tutkimuskustannukset: Yli-Ii kunta / Kierikkikeskus
Tutkimusraportti: Sini Annala ja Sami Viljanmaa 29.3.2007 Museoviraston
arkeologian osaston arkistossa, kopio Kierikkikeskuksen arkistossa
|