Inari Bealdojohnjalbmi 1
Kohteen nimi Inari Bealdojohnjalbmi (Peltojokisuu) 1
Peruskartta 3824 07 Peäldoajvi
P-koordinaatti 7675470 I-koordinaatti 3485630
Z (korkeus metriä meren pinnan yläpuolella) n. 280-282 m mpy
Sijainnin lisätiedot
Laaja kivikautinen asuinpaikka-alue Bealdojávren (Peltojärven) pohjoispäässä Bealdojohn (Peltojoen) suulla, koko ainakin P 7675390–7675490, I 3485611–3485731.
Kaivauksen tyypp Kivikautisen ja historiallisen asuinpaikan kaivaus
Kaivauksen suorittaja Helsingin yliopisto, arkeologian oppiaine
Kaivauksen johtaja FM Oula Seitsonen
Tutkimuksen kuvaus
5.9.–16.9.2006 järjestettiin Metsähallituksen Lapin luontopalveluiden ja Helsingin yliopiston arkeologian oppiaineen yhteistyönä arkeologinen kaivaus Bealdojávren pohjoispäässä Inari Bealdojohnjalbmi 1 – kohteella.
Kaivauksissa tutkittiin 17 m2 (alue A) kivikautista löytöaluetta sen ajoituksen ja luonteen selvittämiseksi. Tämän lisäksi kaivettiin 3 m2 koeoja (alue B) historialliseen aikaan liittyvän kodanpohjan seinärakenteen poikki. Pääkaivausalueen löydöt olivat ensisijaisesti kiviesineistöä, kvartsi-, sertti- ja liuskeartefakteja. Kodanpohjan laidalle kaivetusta koeojasta ei tullut mitään löytöjä, mutta siitä saatiin dokumentoiduksi asumuksen katerakenteen jäänteitä. Kota on ollut turvekatteinen, turpeen alla on ollut useampi kerros eri suuntiin aseteltua tuohta, ja tukirakenteena noin 5 senttimetriä paksuja käkkyräisiä puunrunkoja. Seinärakenteeseen liittyvät puut jätettiin dokumentoinnin jälkeen maahan koskemattomina odottamaan tulevia tutkimuksia, joissa kotaa on toivottavasti mahdollista kaivaa laajemmin.
Pääkaivausalueella A tulkittiin olevan ainakin kaksi, mahdollisesti kolme kivikautista käyttövaihetta. Asutusvaiheista vanhin, jonka ydinosa jää ilmeisestikin nyt tutkitun alan ulkopuolelle, liittynee sertti- ja piilöytöaineiston typologisten ja teknologisten piirteiden perusteella alueen mesoliittiseen asutukseen. Loppuosaa alueesta ei voida toistaiseksi ajoittaa kivikautta tarkemmin. Myös eri käyttövaiheiden välisen mahdollisen katkoksen pituutta on nykyisellään mahdotonta arvioida.
Koska tutkimusalue sijaitsee Saamenmaassa, paikannimistöstä sekä arkeologisista kohteista käytetään sekä saamen- että suomenkielisiä nimiä. Muotkeduoddara doložat – Muotkatunturin muinaisuus –projekti jatkaa alueen esihistorian ja historian selvittelyä myös tulevina kenttäkausina yhteistyössä Metsähallituksen Lapin luontopalvelujen kanssa. Tavoitteena on jatkaa Bealdojohnjalbmi 1:n kivikautisen asutusvaiheen tutkimista ja kaivaa laajemmin myös kohteella havaittuja historiallisia rakenteita.
Löydöt:KM 36200
Ajoitus: Kivikautinen (mesoliittinen) ja historiallinen
Tutkitun alueen laajuus: 20 m2
Kenttätyöaika: 5.9.–16.9.2006
Tutkimuskustannukset: Metsähallitus 3300 €, inventoijat
Tutkimusraportti: Seitsonen O., Nordqvist K., Köngäs U. & Nordqvist H. 12.11.2006: Inari Bealdojohnjalbmi 1 2006 – arkeologinen kaivaus Muotkatunturien erämaa-alueella. Muotkeduoddara doložat – Muotkatunturin muinaisuus: Tutkimusraportti 3. Helsingin yliopiston arkeologian oppiaineen arkistossa, kopio Museoviraston arkeologian osaston arkistossa. |