Ks. monta kuntaa Lounais-Hämeen kunnat sekä Renko Hietamäki-Kuittila
FORSSAN INVENTOINTI
Tutkimuksen suorittaja: Museovirasto, arkeologian osasto
Inventoija: FL Petro Pesonen
Forssan kaupungin esihistoriallisten muinaisjäännösten inventointi tehtiin Hämeen Liiton toimeksiannosta ja varoin. Inventointi liittyi Hämeen liiton organisoimaan kolmevuotiseen ”Arkeologisen kulttuuriperinnön täydentävät selvitykset Hämeessä” –hankkeeseen, johon kuuluu myös Museoviraston rakennushistorian osaston suorittama historiallisen ajan muinaisjäännösten inventointi v. 2005. Inventointi oli luonteeltaan perusinventointi, jossa tarkastettiin ennestään tunnetut esihistorialliset kiinteät muinaisjäännökset ja irtolöytöpaikat sekä etsittiin uusia muinaisjäännöksiä.
Inventoinnissa löytyi 12 ennestään tuntematonta esihistoriallista asuinpaikkaa, joista Korkeaniemen asuinpaikka on vanha irtolöytöpaikka. Kolmelta asuinpaikalta on keramiikkalöytöjä, joiden perusteella Santanenän asuinpaikka Kokonjärvellä on ajoitettavissa kivi- ja rautakautiseksi, Lamminmäki 2:n asuinpaikka myöhäiskivikautiseksi ja Salmistonmäen asuinpaikka varhaismetallikautiseksi. Rannansiirtymiskronologian perusteella Hako-ojan ylempi asuinpaikka Kalsussa voi ajoittua jo Ancylusjärven aikaan, n. 8100 eKr. Samoin Mikkolan asuinpaikka Matkussa saattaa olla Ancylusjärven ranta-asuinpaikka. Muut asuinpaikat ajoittuvat väljästi kivikautisiksi. Koska Forssasta tunnettiin ennen inventointia vain yksi kiinteä muinaisjäännös (Hakalan rautakautinen hautalöytö), on kaupungin alueella nyt 13 kiinteää muinaisjäännöstä. Lisäksi löytyi kvartsi-iskoksia kahdelta kohteelta, jotka ovat mahdollisia kivikautisia asuinpaikkoja ja luokiteltu muinaisjäännösrekisteriin ns. tentatiivikohteiksi. Yhtään ennestään tuntematonta irtolöytöpaikkaa ei inventoinnin yhteydessä tullut tietoon. Huomattava osa Forssan kiinteistä muinaisjäännöksistä sijaitsee ehjässä metsämaastossa ja niinpä niillä on erityistä suojelullista ja tutkimuksellista merkitystä.
Inventointikertomuksessa on kohdeselostukset 30 inventointikohteesta: yhdeksän kivikautista asuinpaikkaa, yksi varhaismetallikautinen asuinpaikka, yksi kivi- ja rautakautinen asuinpaikka, yksi rautakautinen hautalöytö, kaksi mahdollista kivikautista asuinpaikkaa, 12 kivikautista irtolöytöpaikkaa, yksi rautakautinen ja yksi historiallisen ajan irtolöytöpaikka sekä omana kohteenaan joukko Forssasta löytyneitä kivi- ja rautakautisia esineitä ilman tarkempia löytötietoja.
Löydöt: KM 35741-35754
Kenttätyöaika: 25.-26.5, 31.5 ja 2.-10.6.2005
Tutkimuskustannukset: Hämeen liitto
Tutkimusraportti: Petro Pesonen 12.4.2006 Museoviraston arkeologian osaston arkistossa
|