RAISIO KULOINEN PAPINKALLIO 2
Pk. 1034 09 TURKU
x=6708 03, y=1565 36, z=16-19
Rautakautisen löytöpaikan kaivaus
Turun yliopiston arkeologian oppiaine ja Raision museo Harkko
Kaivauksenjohtaja FK Jari Näränen
Raision museo Harkko jatkoi yhteistyössä Turun yliopiston arkeologian oppiaineen kanssa kaivauksia Papinkallion muinaisjäännösalueella kesällä 2005. Tutkimusten kohteena oli läntinen mäenkumpare, jonka kohdenimi on Papinkallio 2. Tutkimusten tavoitteena oli selvittää kohteen luonne.
Löytöjä saatiin huomattavasti vähemmän kuin Papinkallio 1:n kaivauksissa. Eniten talteen otettiin palanutta savea ja savitiivistettä. Löydetty keramiikka oli selkeästi rautakautista, mutta tarkempi ajoitus jäi epäselväksi, koska joukossa ei ollut ainoatakaan koristeltua palaa. Kohteen ajoittumista rautakauden lopulle tuki kuitenkin pronssista valmistetun hevosenkenkäsoljen neula, joka tyypiltään on 1000-1100-luvulle jKr. ajoittuva. Kohteen luonteen kannalta mielenkiintoisia löytöjä olivat neljä savimuotin kappaletta. Kaivausalueen länsipäädyssä oli matala erikokoisista kivistä koostunut rakenne. Siinä oli muutama suuri kivi ja niiden välissä erikoisia kiviä. Kivistä osa oli pahoin tulen rapauttamia. Se ei kuitenkaan muodostanut mitään helposti tulkittavaa rakennetta.
Löytöjen vähäisyys johtunee siitä, että kaivausalue sattui kohteen ydinalueen reunaan. Kaivausalueen pohjoisprofiilissa oli havaittavissa tasainen vaakasuora kiveys ja pohjoiseen päin kurottuvassa kaivausalueen läntisessä haarassa oli tasoissa havaittavissa samanlaista kiveystä. Näyttäisi siltä, että mäenlaki on aikanaan ihmisen toimesta tasoitettu ja löydetty kivirakenne liittyisi tähän. Löydetyt savimuotin palaset viittaavat siihen, että paikalla olisi voinut olla jonkinlainen verstasalue. Varmojen johtopäätösten teko on kuitenkin vaikeaa, koska oleellinen osa kohdetta on edelleen tutkimatta.
Löydöt: TYA 824:1-329
Ajoitus: rautakausi
Tutkitun alueen laajuus: 40m2
Kenttätyöaika: 6.6.-29.7.2005
Tutkimuskustannukset: Raision kaupunki
Tutkimusraportti: Jari Näränen 2005 Turun yliopiston arkeologian oppiaineen arkistossa, kopio Museoviraston arkeologian osaston arkistossa
|