Taipalsaaren Vaaterannan esihistoriallisella asuinpaikalla tehtiin kesällä 2008 arkeologisia kaivaustutkimuksia yksityisen rakennushankkeen vuoksi. Rakennuttajat maksoivat tutkimuksesta aiheutuneet kulut. Kaivausten tavoitteena oli selvittää muinaisjäännöksen laajuus ja ehjyys kahdella Vaaterannan muinaisjäännösalueella sijaitsevalla tontilla (Vaaterannantie 3 ja 5) aivan sen itäisimmässä osassa. Koekaivauksen lisäksi rakennushankkeen uhkaamaa muinaisjäännöstä pyrittiin tutkimaan tasokaivauksin rahoituksen sallimassa laajuudessa.
Säilyneen muinaisjäännöksen laajuus määriteltiin tutkittavilla tonteilla koekuoppahavaintojen perusteella siten, että Vaaterannantie 3:n tontilla muinaisjäännöstä on jäljellä tontin länsiosassa vielä noin 500 neliömetrin alueella ja Vaaterannantie 5:n puutarhassa, vanhan talon länsipuolella noin 170 neliömetrin alueella. Tästä yhteensä vajaan 700 neliömetrin alueesta tutkittiin kaivauksin Vaaterannantie 3:n tontilla noin 150 neliömetriä, joten tonteilla jää suojeltavaksi vielä noin 550 neliömetrin alue. Kaivetusta 88 koekuopasta kaikkiaan 24 oli löydöllisiä. Kaikkiaan kaivauksin tutkittiin neliömetrin alue.
Kaivausalueet sijoitettiin Vaaterannantie 3:n tontille maatutkamittausten ja koekuoppahavaintojen perusteella. Kaivausalueelta 2 ehdittiin kaivaa vain yksi kerros, mutta kaivausalue 1 kaivettiin pohjaan asti. Asuinpaikka on runsaslöytöinen, tosin löytömateriaali on hyvin pienenä murskana ilmeisesti joko myöhemmän maanmuokkauksen tai muinaisen asutuksen intensiteetin vuoksi. Värjäytynyttä kulttuurikerrosta oli vaikea erottaa ympäröivästä maasta, mutta viljelykerros erottui koko alueella selvästi.
Kaivauksella talteen saatu löytömateriaali ajoittuu kivikaudelle ja varhaiselle metallikaudelle. Tunnistetut keramiikkatyylit edustavat tyypillistä kampakeramiikka, Pöljän tyypin asbestikeramiikkaa, ST-keramiikkaa ja Luukonsaaren keramiikkaa. Lisäksi löydöissä on todennäköisesti myöhäiskivikaudelle ajoittuvaa orgaanissekoitteista keramiikkaa. Esinelöytöjä ovat kaksi piinuolenkärkeä ja yhden sellaisen katkelma, piikaapimet, piiveitset, kivilajiesineen katkelmat, kvartsikaapimet ja –veitset sekä neljä urin koristettua luuesineen katkelmaa. Muina löytöinä saatiin palanutta savea, asbestia, rautaa, punamultakokkareita ja koivutervaa/hiiltä. |