Kuokkalankosken rannoille on jo keskiajalla muodostunut Lempäälän pitäjän varhaisin asutus-kauppa- ja liikennekeskus. Koskessa on ollut vesimyllyjä tiettävästi 1400-luvun puolivälistä 1900-luvun alkuun saakka. Koskimaisema on muuttunut huomattavasti 1850-1860-luvuilla tehtyjen perkauksien vuoksi.
Tampereen museoiden kulttuuriympäristöyksikkö/Pirkanmaan maakuntamuseo suoritti lokakuussa 2004 historiallisen ajan muinaisjäännösten inventoinnin Lempäälän Kuokkalankosken alueella, jolle Hämeen TE-keskuksen kalatalousyksikkö oli laatinut kalataloudellisen kunnostussuunnitelman. Inventoinnin tarkoituksena oli kartoittaa pääpiireisesti alueen näkyvät kiinteät rakenteet, jotta niiden huomioonottaminen kalataloudellisten kunnostustoimenpiteiden yhteydessä olisi mahdollista. Inventoinnin yhteydessä kartoitettiin 35 kiinteää rakennetta tai löytöpaikkaa historialliselta ajalta, suurin osa kohteista ajoittuu selvästi 1800-luvun loppupuolelle tai 1900-luvulle. Kosken perkausten aiheuttamasta rantaviivan siirtymisestä johtuen tätä vanhempia muinaisjäännöklsiä voi löytyä vain läntisen inventointialueen länsiosasta ts. varsinaisen Kuokkalankosken rannoilta. Vanhijen karttojen perusteella mahdollisesti 1700-1800-luvuille ajoittuvia kohteita todettiin kosken pohjoisrannalla.
Luonti: 9.4.2008
Hanketiedot
Kenttätyöajankohta:
26.10.-28.10.2004
Tutkimusperuste:
Maankäyttö ja rakentaminen (MML, MRL)
Rahoittaja/tilaaja:
Hämeen TE-keskus
Hankkeen vaihe:
Raportti jätetty
Henkilökunta
Inventoija:
Vadim Adel
Raporttitiedot
Raportti:
Lempäälä Kuokkalankoski, historiallisen ajan muinaisjäännösten inventointi 2004
Tekijä:
Vadim Adel
Sijainti(alkup):
MV:RHOA
Kopiot:
Pirkanmaan maakuntamuseo
Julkaisut
, Vadim 2005. Historiallisen ajan muinaisjäännösten inventointi Lempäälän Kuokkalankoskella. Pirkan maan alta 6. Arkeologisia tutkimuksia. Tampereen museoiden julkaisuja 85, s. 71–78.
Kokoelmatiedot
Muu PMM 10-24 Mustavalkokuvat
Ladattava tiedosto saattaa sisältää kuvia, karttoja tai muita sisältöjä jotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöä varten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.