Kymenlaakson museo vastasi kesäkuussa 2008 suoritetuista koekaivauksista Kotkansaaren länsirannalla sijaitsevan patteri n:o 3:n alueella ja sen lähiympäristössä. Arkeologiset kaivaukset liittyivät uudisrakennushankkeeseen, jonka yhteydessä patterin lähialueelle, siellä sijaitsevan Meripirtin päiväkodin rinnalle, tullaan rakentamaan uusi Haukkavuoren päiväkoti uusittuine leikki- ja piha-alueineen.
Meripirtin alue tunnetaan Ruotsinsalmen merilinnoitukseen kuuluneista, 1700-luvun lopun linnoituslaitteistaan, joista patteri n:o 3 sekä redutti Kotka sijaitsevat välittömästi Meripirtin päiväkodin pohjoispuolella. Patterille aikoinaan vieneen tykkitien linjaus on vielä nykyisinkin havaittavissa maastossa. Patterin koillispuolella sijainneesta maa-ammuskellarista ei sen sijaan ole säilynyt maanpäällisiä jälkiä. 1890-luvulla Kotkansaaren länsiranta otettiin käyttöön huvila-alueena, jolloin sinne varattiin tontit kymmenelle huvilarakennukselle.
Koska oli mahdollista, että päiväkotihankkeeseen liittyvien tulevien maansiirto- ja rakennustöiden yhteydessä voisi jatkossa paljastua muinaismuistolain rauhoittamia kerroksia ja rakenteita, suoritettiin alueella arkeologiset koekaivaukset. Koekaivausten tavoitteena oli selvittää alueen mahdollisten historiallisten jäännösten sijainti ja luonne.
Arkeologisten tutkimusten yhteydessä alueelle kaivettiin yhteensä 4 koeojaa ja kolme koekuoppaa, joiden lisäksi patterin n:o 3:n alueella dokumentoitiin varustuksen vasemman ja oikean kyljen leikkaus. Koeojat 1 ja 2 sijoitettiin tutkimusalueen eteläosaan, tulevan Haukkavuoren päiväkodin alueelle, ja koeoja 3 leikki- ja piha-alueen itäsivustalle. Koeoja 4, koekuopat 1-3 sekä dokumentoidut maaleikkaukset sijaitsivat alueen länsireunalla sijaitsevan patterin alueella.
Tutkitun alueen stratigrafia osoittautui yksinkertaiseksi ja kulttuurikerros heikoksi. Pääosa alueen kerroksista oli yhdistettävissä alueen huvilakauteen ja sen jälkeiseen aikaan. Täyttö-, tasoite- ja pinnoitekerrosten lisäksi alueelta paljastui myös alueella rakentamiseen, asumiseen sekä purkutoimintaan liittyviä kerrostumia. Koeoja 3:n alueelta, patteri n:o 3:n itäpuolelta, saatiin täyttö- ym. kerrosten alta esiin myös alkuperäistä maan pintaa, mutta maaperän kosteudesta johtuen ei horisonttia ja sen alaisia kerroksia ollut mahdollista paljastaa laajemmalti.
Tutkitut kerrokset ajoittuivat niistä talteen otettujen löytöjen perusteella pääasiallisesti 1900-luvulle. Ainoastaan patterin alueella paljastettiin rakenteita ja kerroksia, joista osa oli yhdistettävissä patterin rakentamiseen 1790-luvulla. Mainittuun ajankohtaan liitettäviä löytöjä ei tutkimusalueilta kuitenkaan löytynyt kuin kaksi: lasittamattoman harmaasavikeramiikan pala sekä koristelemattoman liitupiipun varsikatkelma, jotka molemmat löytyivät sekoittuneista kerroksista. 1900-luvun löydöistä olivat yleisimpiä taso- ja pullolasi, fajanssi, posliini sekä rautaesineen katkelmat. |