Tri Axel Charpentierin ja kapteeni J.-T. Charpentierin pyynnöstä tarkastettiin Hauhon kirkon muurattuja hautoja. Tarkastus liittyi J.T. Charpentierin sukututkimukseen ja tavoitteena oli löytää Charpentierien sukuhauta, johon oli haudattu vuosien 1695 ja 1820 välillä 21 suvun jäsentä.
Lattian alle mentiin kuorin pohjoisosasta irrottamalla muutamia lattialankkuja. Kuorin alla todettiin olevan useita ruumisarkkuja, joista päällimäiset olivat sekaisin ja kaikkialla niiden välissä oli rakennusjätettä. Hautojen sekaisuus liittyi ilmeisesti kirkon lattian uusimiseen ja ainakin osittain lämpöjohdon rakentamiseen vuonna 1929. Runkohuoneen lämpöjohtotöitä ei oltu valvottu arkeologisesti. Kuorin pohjoisosan haudat siistittiin poistamalla yhteensä kolme hevoskuormallista rakennusjätettä. Arkkuja järjesteltiin ja niiden kannet harjattiin. Kuorin lattiaan tehtiin renkaallinen luukku vastaisia hautojen hoitoja varten.
Kuorin pohjoisosassa todettiin kolme hautakammiota muuratuin seinin. Hauta A sijaitsi kirkon koillisnurkassa. Hauta B sijaitsi siten, että senpohjoisseinä oli kirkon seinäin tiilireveteerausta. Hauta C, joka tulkittiin kenttätöiden aikaan Charpentier-suvun haudaksi, sijaitsi haudasta B etelään. Kaikissa kolmessa havaittiin alkuperäisiä arkkuja, mutta varsinkin päällimmäisenä selkeästi korjaustöiden yhteydessä muualta siirrettyjä arkkuja. Hautaan C oli myöhemmin viskelty kahdeksan lasten arkkua. Kuorin eteläosassa on lattiassa pieni luukku, jonka alta voidaan havaita vielä yksi muurihauta. Todennäköisesti niitä on kuorissa enemmänkin, mutta niitä ei voi havaita ilman lattian poistamista. Paikkakuntalaisten tietojen mukaan lämpöjohtokaivannosta siirrettiin hevoskärryllinen luita uudelle hautausmaalle. Sakariston alta oli löydetty n. 30 pääkalloa.
Hautojen täytemaasta otettiin talteen tiiliä, jotka vietiin tapulin keskikerroksessa sijaitsevaan kirkkomuseoon. Myöhemmän arkistotyön perusteella haudat A, B ja C kyettiin melko varmasti identifioimaan. Arkistolähteen perusteella hauta C ei ollut Charpentierin hauta. |