Lammin keskiaikaikainen kivikirkko poltettiin sisällisodan aikana vuonna 1918 vetäytyvän saksalaisosaston toimesta. Kirkosta jäi jäljelle ainoastaan kivimuurit. Osana laajaa uudelleenrakentamista kirkossa oli tarkoitus tehdä arkeologis-historiallisia tutkimuksia. Lammin kirkkoon tehtiin tutkimus- ja tarkastusmatkoja loppujen lopuksi vuosina 1919, 1920 ja 1921. Arkeologiset tutkimukset ajoittuvat ilmeisesti vuosiin 1919 ja 1920, koska arkeologista tietoa sisältävät dokumentit ajoittuvat näille vuosille.
Mittauskartan ja valokuvien perusteella on kirkon ulkopuolella tehty eri kulmille epäsäännöllisen muotoisia koekuoppia. Koekuoppia on merkitty lounaisnurkkaan, asehuoneen kaakkoisnurkkaan, koillisnurkkaan ja kaakkoisnurkkaan. Ilmeisesti tavoitteena on ollut tutkia kirkon perustusrakenteita. Lammin kirkon yksi erikoispiirre on suuret kulmakivet. Ilmeisesti koekuopilla on pyritty tutkimaan niitä. Mitään löytöjä ei nähtävästi ole tallennettu kansallismuseon kokoelmiin.
Tutkimusten muina tavoitteena oli yrittää etsiä merkkejä seinämaalauksista ja mitata sekä piirtää rakenteita ja yksityiskohtia. Esimerkiksi vuonna 1921 valokuvattiin ja tehtiin hankausjäljennös sakariston seinästä havaitusta holvikaavakuvasta.
Luonti: 25.7.2008 Viimeisin muutos: 25.7.2008
Hanketiedot
Kenttätyöajankohta:
6.8.-7.8.1919, ?? kts. huomiot
Hankkeen vaihe:
Raportti puuttuu
Henkilökunta
Kaivausjohtaja:
Alarik Tavaststjerna.
Raporttitiedot
Kokoelmatiedot
KM Historialliset kokoelmat 9593, 9726, 12482-12484 Mustavalkokuvat
Ladattava tiedosto saattaa sisältää kuvia, karttoja tai muita sisältöjä jotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöä varten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.