Pyhän Katariinan kirkkoa restauroitiin laajasti vuonna 1926. Muinaistieteellisen toimikunnan keskeisin kohde, johon valtaosa myönnetyistä rahoista ilmeisesti käytettiin, oli maalausten puhdistaminen ja restaurointi. Osana kirkon restaurointia uudistettiin kuitenkin kirkon lattia ja tässä yhteydessä oli mahdollista tehdä arkeologisia havaintoja.
Historiallisten tietojen mukaan kirkon lattiaa oli korotettu 1800-luvulla, jolloin koko lattia-ala tehtiin puusta. Korotus tehtiin jättämällä lattian alle tyhjä tila. Yksi vuoden 1926 restauroinnin päämääristä olikin laskea kirkon lattiakorkeus entiselleen. Uudessa lattiassa käytävät oli tehty tilestä ja penkkien alus betonista. Vuoden 1945 tutkimuksissa löydetyt lukuisat multahaudat vahvistavat sitä kuvaa, että vuonna 1926 kirkon lattian alla ei juurikaan tehty varsinaisia kaivauksia. Toisaalta on huomioitava, että vuoden 1926 tutkijoitten päähuomio on maalausten lisäksi kiinnittynyt vain kirkon rakennushistoriaan. Esimerkiksi haudoista ei poikkeuksellisesti tehdä juurikaan huomioita.
Lattian alta ei löydetty merkkejä vanhemmista pilareista, jotka olisivat kuuluneet kirkon alkuperäiseen holvaukseen. Niiden pääteltiin tuhoutuneen myöhempien hautausten vuoksi. Lattian alta löytyneiden savutteneiden muuraustiilien ja profiilitiilten katkelmien katsottiin kuuluneen alkuperäiseen holvaukseen.
Luonti: 25.7.2008
Hanketiedot
Kenttätyöajankohta:
11.5.1926-syksy 1926
Hankkeen vaihe:
Raportti puuttuu
Henkilökunta
Vastuuhenkilö:
Juhani Rinne
Kaivausjohtaja:
Juhani Rinne
Apulaistutkija:
Iikka Kronqvist
Raporttitiedot
Julkaisut
Kronqvist (1930). Kaarinan kirkko. SM 1929.
Kokoelmatiedot
KM Historialliset kokoelmat 39038:1-2 Rakennusfragmentit
Ladattava tiedosto saattaa sisältää kuvia, karttoja tai muita sisältöjä jotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöä varten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.