RAISIO KULOINEN PAPINKALLIO 1
Rautakautisen asuinpaikan kaivaus
Pk 1043 09 Turku
x = 6708 03, y = 1565 36, z = 16–19
p = 6717 111, i = 3235 543
Turun yliopisto, arkeologian oppiaine
Kaivauksenjohtaja: FK Jari Näränen
Kesän 2001 kaivaus Papinkalliolla järjestettiin edelliskesän koekaivauksen tulosten pohjalta. Koekaivaus oli osoittanut, että Papinkalliolla olisi ollut ihmistoimintaa sekä aivan rautakauden alussa että rautakauden lopussa. Koekaivauksen tulokset viittasivat myös siihen, että Papinkallio 1 olisi asuinpaikka. Kaivauksen tavoitteena oli varmentaa koekaivauksen havainnot ja tutkia havaittujen eriaikaisten ihmistoimintojen välistä suhdetta. Kaivausalue sijoitettiin kohtaan, jossa koekaivauksen perusteella tulisi esiin jäänteitä rautakauden lopulle ajoittuvasta rakennuksesta.
Kesän kaivaukset toivat esiin Papinkallion ensimmäiset selkeät rakenteet. Kaivausalueen lounaiskulmasta ja pohjoisreunalta löydettiin kahden kiukaan jäännökset. Kaivausalueelta löydettiin runsaasti palanutta savea, savitiivistettä, palanutta ja sintraantunutta savea sekä palanutta luuta. Löydetty keramiikka oli samanlaista kuin koekaivauksessakin löydetty, ajoitukseltaan vanhin keramiikka oli Morbyn keramiikkaa ja nuorin 1000-luvun jälkimmäiselle puolelle ajoittuvaa vinoristikkokuvioista keramiikkaa. Kuten koekaivauksessakin, olivat löydetyt pronssi- ja rautaesineet katkelmallisia. Esineitä löydettiin kaiken kaikkiaan varsin vähän. Kaivauslöytöjen ja tehtyjen havaintojen perusteella näyttää siltä, että kaivausalueella on jäänteitä kahdesta rautakauden lopulle ajoittuvasta rakennuksesta. Lisäksi kaivausalueen itäpäädyssä sekoittuu kaksi ajallisesti erilaista vaihetta toisiinsa. Itäpäädystä löydetyt paalunjäljet, palanut savi yhdessä Morbyn keramiikan kanssa saattavat viitata siihen, että paikalla on ollut rakennus jo ajanlaskumme alun tienoilla.
Löydöt: TYA 734:1–1646
Ajoitus: rautakausi
Tutkitun alueen laajuus: 43 m²
Kenttätyöaika: 4.6.–27.7.2001
Tutkimuskustannukset. Raision kaupunki
Tutkimusraportti: Jari Näränen 2001 Turun Yliopiston arkeologian oppiaineen arkistossa, kopio Museoviraston arkeologian osaston arkistossa. |