HYVINKÄÄ
Perusinventointi
Riihimäen kaupunginmuseo, EAKR:n ”Esihistorian pauloissa” -projekti
Inventoijat: fil. yo Antti Bilund ja fil. yo Oula Seitsonen
Inventointi kuului EU:n rakennerahaston Tavoite 2 ohjelmaan liittyvään "Esihistorian pauloissa" -projektiin, jonka tavoitteena on ollut edistää Hämeen maakunnan eteläosan esihistorian tuntemusta mm. matkailullisia tarkoitusperiä silmälläpitäen. Projektin johtaja on FT Heikki Matiskainen.
Tiedot Hyvinkään esihistoriasta olivat ennen inventointia puutteelliset. Kunnassa ei ollut tehty perusinventointia. Hyvinkäältä oli keväällä 2001 neljä muinaisjäännösrekisteriin merkittyä kiinteää muinaisjäännöstä: kolme ajoitukseltaan epäselvää röykkiötä ja yksi kivirakenne (niin sanottu ryssänuuni). Lisäksi kunnan alueelta oli saatu eri museoiden kokoelmiin noin 40 esihistoriallista esinelöytöä, pääsiassa kivikautisia kiviesineitä, joiden ei tiedetty liittyvän kiinteisiin muinaisjäännöksiin.
Inventoinnin tarkoituksena oli löytää projektin kaivaustutkimuksiin sopivia esihistoriallisia muinaisjäännöksiä. Muinaisjäännösten etsintä painottui esihistoriallisten asuinpaikkojen etsimiseen, vaikka muitakin mahdollisia muinaisjäännöksiä tietysti pidettiin silmällä. Ensisijaisesti pyrittiin löytämään suonreuna-asuinpaikkoja, joilla löytöjä olisi voinut säilyä myös suokerrostumissa. Toiseksi pyrittiin löytämään nuorakeraamisia asuinpaikkoja. Asuinpaikkoja etsittiin jokilaaksoista ja erityisesti alueilta, joilla voidaan topografian perusteella olettaa olleen järvialtaita, jotka ovat myöhemmin soistumisen tai muiden syiden vuoksi hävinneet. Tärkeimpiä tällaisia jokilaaksoja ja altaita Hyvinkäällä ovat Keihäsjoen, Kytäjoen ja Vantaanjoen laaksot, sekä Ridasjärveä ympäröivä soistunut alue. Jonkin verran asuinpaikkoja etsittiin myös nykyisinkin olemassa olevien järvien rannoilta ja alueilta, jotka ovat olleet asuinpaikoiksi sopivia varhaismesoliittisella ajalla, meren vielä ulottuessa Hyvinkäälle.
Inventoinnissa tarkastettiin maastossa alueita, jotka ovat ympäristöltään muinaisjäännösten esiintymisen kannalta erityisen sopivia, tai joilta on aiemmin löytynyt esihistoriallista esineistöä. Peltoalueilla suoritettiin löytöjen pintapoimintaa. Mahdollisuudet tähän olivat hyvät inventoinnin alussa toukokuussa. Peitteisillä alueilla maastoa mielenkiintoisimmille paikoille kaivettiin koekuoppia.
Inventoinnissa löytyi 15 kivi- tai varhaismetallikautista asuinpaikkaa. Näistä useat ovat sijainniltaan sellaisia, että niihin saattaa liittyä myös suolöytöjä. Useilta asuinpaikoilta löydettiin keramiikkaa, muutamilta selvästi useita eri tyyppejä. Nuorakeramiikkaa löydettiin kolmelta asuinpaikalta. Näistä yksi näyttää olevan puhtaasti nuorakeraaminen asuinpaikka. Asuinpaikkalöytöjä saatiin talteen vähäisemmässä määrin 16 kohteesta, jotka on luokiteltu löytöpaikoiksi. Asuinpaikkojen lisäksi inventoinnissa löytyi yksi ajoittamaton ja funktioltaan tuntematon röykkiö ja yksi kuoppakohde, jossa on niin sanottuja ryssänhautoja.
Löydöt: KM 32633–32664, KM 2001049
Kenttätyöaika: kesä 2001
Tutkimuskustannukset: Hyvinkään kaupunki
Tutkimusraportti: Antti Bilund ja Oula Seitsonen 15.9.2002 Riihimäen kaupunginmuseossa, kopio Museoviraston arkeologian osaston arkistossa. |