POLVIJÄRVI
Kunnan perusinventointi
Pohjois-Karjalan museo
Inventoijat: fil. yo Juha-Pekka Joona ja HuK Eija Ojanlatva
Polvijärven kunnan perusinventointi toteutui vuonna 2001 alkaneen Polkuja esihistoriaan -hankkeen myötä. Kyseisen projektin keskeisin toimenpide oli arkeologisen perusinventoinnin suorittaminen ns. Jyty -kuntien (Eno, Joensuu, Kiihtelysvaara, Kontiolahti, Liperi, Outokumpu, Polvijärvi ja Pyhäselkä) alueella sekä paikkatietokannan kokoaminen alueen muinaisjäännöksistä. Projektin tarkoituksena on myös myöhemmin luoda inventoinnin lopputuotteena jokaiseen inventoituun kuntaan arkeologinen luontopolku opastuksineen.
Aiemmin Polvijärven kunnassa on inventoinut Pekka Sarvas vuonna 1965. Helsingin yliopiston tutkijat ovat inventoineet Polvijärvellä 1990-luvuilla tehtyjen kaivausten yhteydessä. Vuosina 1992–1994 suoritettiin Pohjois-Karjalassa myös metallikautisen ja keskiaikaisen asutuksen avainalueiden inventointi, jonka toteuttivat Hannu Poutiainen, Martti Koponen ja Risto Kupiainen.
Ennen vuoden 2002 inventointia Polvijärveltä tunnettiin 23 kiinteää muinaisjäännöstä ja 19 irtolöytökohdetta. Inventoinnissa löydettiin uusia kivikautisia kohteita kymmenen kappaletta, näistä kolmessa on myös samalla paikalla historiallisen ajan asuinpaikka. Kaikki löydetyt kohteet sijaitsivat pelloilla, ja niistä löytyi kvartsi-iskoksia.
Löydöt: KM 33203–33215
Kenttätyöaika: 1.6.–9.7.2002
Tutkimuskustannukset: Polkuja esihistoriaan -hanke
Tutkimusraportti: Juha-Pekka Joona ja Eija Ojanlatva 12.12.2002 Pohjois-Karjalan museossa ja Museoviraston arkeologian osaston arkistossa. |