RÄÄKKYLÄ KOTILANSALO
Kivikautisen asuinpaikan ja esihistoriallisen röykkiön koekaivaus
Pk 4214 08 Rasivaara
p = 6912 389, i = 3637 131, z = 83,50–84,60
Museoviraston arkeologian osaston koekaivausryhmä 1
Kaivauksenjohtaja: FK Päivi Kankkunen
Vuonna 2001 Rääkkylän Kotilansaloon suunniteltiin rakennettavaksi suuri eläinsuoja, jonka todettiin sijoittuvan kivikautisen asuinpaikan välittömään läheisyyteen. Museoviraston koekaivausryhmä 1 aloitti tutkimukset kesällä 2002 ja niitä jatkettiin seuraavana kesänä, jolloin myös Oulun yliopiston arkeologian laboratorion opiskelijat HuK Marja-Riitta Luostarinen, fil.yo:t Katja Lappi ja Paula Tiikkainen sekä vapaaehtoisena apuna Kimmo Kyllönen kaivoivat Kotilansalon asuinpaikalla koealueita kaivausharjoittelua varten. He vastasivat itsenäisesti kaivausalueittensa valinnasta ja vastaavat yhteisesti jälkitöistä.
Asuinpaikka sijaitsee pienellä, kivikkoisella kumpareella. Kumpareen lakitasanne on kooltaan noin 9 x 13 m. Tasannetta ympäröi luontainen kivivalli, johon on rakennettu röykkiö. Lakiosaa on jonkin verran raivattu muinoin. Kumpareen rinteille tehdyistä koekuopista löytyi kolmetoista kvartsi-iskosta, mutta ei kulttuurimaavärejä.
Asuinpaikan kulttuurimaa on voimakkaan ja selkeän punertavaa, paksuudeltaan keskimäärin noin 20 cm. Palaneen luun keskittymiä oli neljä. Keskemmällä tasannetta oli joitakin kulttuurimaahan pystyyn asetettuja kiviä sekä palanutta hiekkaa ja löytöjä, mutta selkeää rakennetta tähän ei hahmotettu; löydöt ja värit ulottuivat kuitenkin noin 55 cm:n syvyyteen. Tämän rakenteen koillispuolella sijaitsee tulisija, josta on tutkittu vain koeojaan osunut reuna.
Löytöjä tuli tasanteella vain kulttuurimaasta. Saviastian palaset lukeutuvat kahteen eri vaiheeseen: varhaiseen asbestikeramiikkaan ja Pöljän vaiheeseen. Lisäksi löytyi pienen savikiekon kappale sekä reiätön pieni savipallo. Kvartsimateriaalissa on sekä esineen kappaleita että iskoksia ja useita ytimiä; raaka-ainekappaleita löytyi viisi. Kivilaji-iskoksia löytyi vain kolme ja kivilajiesineen kappaleita kaksi. Lisäksi löytyi viisi liusketikkua, jotka lienevät raaka-aihioita painoihin tms. Palanutta luuta löydettiin noin 72 g, joukossa yksi luukärjen kappale. Asbestin kappaleita löydettiin neljä.
Kumpareen lakea ympäröivää kivikkoa oli käsitelty metsäkoneella, jolloin sen tekemään leikkaukseen suuren maakiven juurella kiinnitettiin huomiota. Röykkiön sijainti kivikossa ja sen epämääräinen rajautuminen aiheuttivat epäilyjä sen muinaisjäännösluonteesta. Puhdistuksen jälkeen röykkiön koko oli noin 4 x 3 m. Kivet olivat jokseenkin tasakokoisia ja tiiviisti ladottuja, niiden välissä oli vain varissutta humusta. Röykkiön pohjaa kaivettaessa löytyi kvartsinen tasoydin, kvartsi-iskos sekä tuluskvartsi.
Löydöt: KM 33377:1–170, KM 34024:1–117
Ajoitus: kivikausi
Tutkitun alueen laajuus: koeojia ja koekuoppia 57 m²
Kenttätyöaika: 15.–26.7.2002 ja 2.–13.6.2003
Tutkimuskustannukset: Museovirasto
Tutkimusraportti: Päivi Kankkunen 14.10.2004 Museoviraston arkeologian osaston arkistossa. |