UUDENMAAN PERINNEMAISEMAT
Arkeologinen inventointi
Museoviraston arkeologian osasto
Inventoija: FL Sirkka-Liisa Seppälä
Inventointi liittyi ympäristöministeriön ja Museoviraston 2003–2004 toteutettuun yhteistyöprojektiin Ihminen ja perinnemaisemat (IPE). Projektin tavoitteena oli arvioida perinnemaisemien yhteyttä vanhimpaan asutus- ja maankäyttöhistoriaan. Tulosten mukaan valtaosa Uudenmaan rautakautisista kohteista sijaitsee samoissa ympäristöissä kuin perinnemaisemat. Peräti kolmannes perinnemaisemista liittyy hyvin läheisesti keskiaikaisiin kylätontteihin, mikä viittaa perinnebiotooppien pitkään historiaan. Muinaisjäännöksillä ja kylätonteilla saattaa olla oletettua suurempi merkitys myös luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen kannalta, sillä niiden läheisyydessä on todettu keskimääräistä enemmän valtakunnallisesti ja maakunnallisesti arvokkaita kohteita.
Perinnemaisemien asutus- ja maankäyttöhistorian selvittämisessä käytettiin paikkatietopohjaista analyysiä, joka perustuu historialliseen kartta-aineiston tulkintaan ja maastoinventointeihin. Inventoinnissa paikannettiin karttojen avulla asumukset ja muut pihapiiriin kuuluneet alueet ja rakenteet sekä maankäyttökuvioista peltolohkot, tiet ja polut. Inventoinnissa tarkastettiin nelisenkymmentä perinnemaisemaa eri puolilla Uuttamaata, Askolassa, Hangossa, Helsingissä, Inkoossa, Karjaalla, Kirkkonummella, Lohjalla, Pernajassa, Pohjassa, Sipoossa, Siuntiossa, Tammisaaressa ja Vihdissä. Kartta-analyysi tehtiin 15 eri kriteerein valitusta kohteesta. Perinnemaisemista on valittu kahdeksan esimerkkikohdetta, joita on esitelty projektin tuloksia esittelevässä julkaisussa Perinnemaisemien yhteys varhaiseen asutus- ja maankäyttöhistoriaan (Suomen ympäristö 1/2006).
Löydöt: –
Kenttätyöaika: kesällä 2003 ja 2004 yhteensä 30 työpäivää
Tutkimusmukstannukset: Ympäristöministeriö ja Museovirasto
Tutkimusraportti: Sirkka-Liisa Seppälä 29.4.2005 Uudenmaan perinnemaisemien yhteys varhaiseen asutus- ja maankäyttöhistoriaan. Ihminen ja perinnemaisemat – ihmistoiminnan luonteen, intensiteetin ja keston tutkimus perinnemaisemiksi luokitelluissa kohteissa (IPE). Loppuraportti 2003–2005. Museovirasto, arkeologian osasto, muinaisjäännösten hoitoyksikkö.
Julkaisu: Seppälä, Sirkka-Liisa 2006. Perinnemaisemien yhteys varhaiseen asutus- ja maankäyttöhistoriaan Suomen ympäristö 1/2006. |