MAAKAASUPUTKEN LÄNSILINJAUS MÄNTSÄLÄ–NAANTALI
Maakaasuputkilinjauksen esihistoriallisten kohteiden inventointi
Museoviraston arkeologian osasto
Inventoija: FM Eeva Raike
Kaasuputken länsilaajennuksen suunnitelma kulkee 19 kunnan alueella. Idästä länteen kunnat ovat Mäntsälä, Hyvinkää, Hausjärvi, Riihimäki, Loppi, Tammela, Jokioinen, Ypäjä, Somero, Koski Tl, Marttila, Karinainen, Tarvasjoki, Aura, Lieto, Turku, Rusko, Raisio ja Naantali. Museovirasto edellytti inventointia erityisesti 11 kohdealueella, joilta tunnettiin muinaisjäännöksiä joko suunnitellun kaasuputken linjauksella tai linjauksen läheltä. Nyt suunnitteilla olevan kaasuputken koko pituus haaroineen on noin 200 km. Inventointi jaettiin kahteen osaan: esihistoriallisten kohteiden ja historiallisten kohteiden inventointiin.
Inventoinnin alussa arkeologisesti kiinnostavimmaksi alueeksi ajateltiin Turun Jäkärlästä etelään päin lähtevää putkilinjausta, joka kulkee Vähäjoen laakson itäpuolelta. Vähäjoen länsipuolelta tunnetaan lähes joka mäeltä eri-ikäisiä muinaisjäännöksiä. Itäpuolelta tiedetään vain pari kivikauteen ajoittuvaa kohdetta: Turun Tastonranta ja Sipilänhaka. Sipilänhaan asuinpaikan lähistölle tehtiin tiheää koekuopitusta sekä viereisellä pellolla pintapoimintaa. Alueelta ei löydetty mitään esihistoriaan viittaavaa. Jäkärlästä etelään päin Turun Orikedolle kulkevan linjauksen jokainen vähänkin alavasta peltoalueesta nouseva kohta käytiin tarkistamassa joko pintapoiminnalla tai koekuopittamalla. Mitään esihistoriaan viittaavaa ei kuitenkaan löydetty.
Toinen tutkimuksellisesti tärkeä, tarkastettava alue oli Jäkärlän laajan kivikautisen asuinpaikan eteläosa. Linjaus kuitenkin kulki notkossa kosteikkoalueella ja kivikautiset alueet sijaitsevat hieman korkeammalla linjauksesta pohjoiseen.
Liedon kunnan alueella Vintalan kylän ja Rähälän kylien alueella tehtiin tarkkuusinventointia ja jokaiselle linjauksen lähistöllä olevalla mäelle tehtiin koekuopitusta. Myös ympäristöstään kohoavat peltoalueet pyrittiin pintapoimimaan. Vain Liedon Rähälän Ryökkään peltoalueelta löytyi selvästi esihistoriaan liittyviä löytöjä.
Tammelan kunnassa mielenkiintoisin alue oli Torronsuon pohjoispuoli, missä linjaus kulki peltojen keskellä. Linja-alueelta ei löytynyt mitään esihistoriallista. Linjasta hieman etelään päin lähellä Torronsuon reunaa löytyi Kylätulokkaan mahdollinen kivikautinen asuinpaikka.
Maakaasuputken linjaus oli etukäteen suunniteltu niin, että se kiertää mahdollisimman hyvin kaikki tunnetut muinaisjäännökset. Inventoinnin perusteella linjaus tulee koskemaan Liedon Rähälän kohdetta, Turun Kärsämäen kuoppia ja Ruskon Munittulan Kanniston kivikautista asuinpaikkaa. Ruskon alueella on putkesta kolme eri linjausvaihtoehtoa, joista yksi kulkee Kanniston asuinpaikan kautta.
Löydöt: KM 43016–43019
Kenttätyöaika: 5.5.–3.6.2003
Tutkimuskustannukset: Gasum Oy 24 500 euroa
Tutkimusraportti: Eeva Raike 9.12.2003 Museoviraston arkeologian osaston arkistossa. |