Vantaan kaupunginmuseo teki 1.–31.7.2009 arkeologiset tutkimuskaivaukset Vantaan Länsisalmen Gubbackan keskiaikaisella autiotontilla. Tutkimukset olivat osa historiatoimikunnan rahoittamaa projektia, jossa kerätään materiaalia Vantaan keskiajasta kertovaa teosta varten.
Vuonna 2009 alueelle avattiin kaksi kaivausaluetta; alueet 3 ja 4. Vuoden 2008 koeojan 3 ympärille avattu alue 3 oli kooltaan 7x7 m. Koeojasta oli edellisenä vuonna löytynyt keskiaikaisen tien lisäksi osia hiiltyneistä puurakenteista, joita haluttiin nyt tutkia tarkemmin. Noin 30 metriä tästä itään avattiin 7x10 m kokoinen kaivausalue 4 vuonna 2003 kartoitetun uuninpohjan ympärille. Pyrkimyksenä oli saada tietoa paikalla sijainneesta rakennuksestasta ja sen lähiympäristöstä.
Koska Gubbackassa ei ole ollut kylän 1500–1600-luvulla tapahtuneen hylkäämisen jälkeen juurikaan ihmistoimintaa, olivat löytökerrokset heti pintaturpeen alla sekoittumattomina. Tontilla päästiin tänä kesänä tutkimaan eri aikakausia. Alueella 3 vanhan tien alta paljastui 1100–1200-lukujen vaihteeseen ajoittuvan hiiltyneen rakenteen perustukset. Rakennuksen ympärillä oli useita kuoppia, joista muutamasta löytyi paljon kuonaa. Rakennuksen keskellä sijaitsi kuoppaliesi. Kyseessä oli mahdollisesti jonkinlainen pajarakennelma. Lisäksi alueen täyttöhiekasta löytyi kvartsinkappaleita ja hiotun kiviesineen katkelma, jotka viittasivat kivi- tai pronssikauteen. Hiekka oli todennäköisesti tuotu paikalle viereisestä hiekkapitoisesta mäenrinteestä, mikä viittaisi siihen, että jostakin mäeltä saattaisi löytyä kivi- tai pronssikauteen ajoittuva asuinpaikka.
Alueelta 4 paljastettiin esiin myöhäiskeskiaikainen uuninpohja, mutta myös tältä alueelta löytyi merkkejä keskiaikaa vanhemmasta ihmistoiminnasta, kaksi palaa rautakautiselta vaikuttavaa keramiikkaa. Ne löytyivät tiiviin kiveyksen lähettyviltä. Aluetta 4 ei ehditty ajan puutteen vuoksi kaivaa pohjaan saakka, mutta alue peitettiin routakankaalla siltä varalta, että tutkimuksia päästään jatkamaan vuonna 2010. |