Laihian kunnan muinaisjäännöksiä inventoitiin kesällä 2009. Arkeologit kartoittivat ja kuvasivat satamäärin kivikaudelta historialliselle ajalle ajoittuvia muinaisjäännöksiä, jotka ovat metsissä säilyneitä merkkejä menneiden sukupolvien elämästä. Inventoinnin tuloksia tullaan jatkossa hyödyntämään tutkimuksessa, suojelussa ja kulttuurimatkailussa.
Skogens kulturarv i Kvarkenregionen -projekti (Merenkurkun metsien kulttuuriperintö) on Botnia Atlantica -ohjelmaan kuuluva EU-hanke. Projekti toteutetaan Ruotsin ja Suomen kulttuuriperinnön suojelusta vastaavien viranomaisten sekä metsäalan organisaatioiden yhteistyönä. Ruotsissa hankkeesta vastaa Västerbottenin museo, Suomessa Museovirasto. Suomessa hankkeen keskeisiä metsäsektorin yhteistyökumppaneita ovat Metsäkeskus Etelä-Pohjanmaa ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Pohjanmaa.
Hanke on aloitettu 2009 Laihialla tiedottamalla kuntalaisia ja maanomistajia metsien kulttuuriperinnöstä, kokeilemalla yhteistyössä metsäalan toimijoiden kanssa muinaisjäännösalueille soveltuvia metsänkäsittelytapoja sekä kouluttamalla Kyrönmaan metsäammattilaisia. Toiminnasta saatu palaute on ollut niin rohkaisevaa, että hankkeelle haetaan EU-rahoitusta kolmivuotiskaudeksi 2010–2012. Alue kattaa jatkossa Kyrönmaan kunnat. Jatkohankkeen aikana erityisenä tavoitteena on kouluttaa myös metsänomistajia sekä tehdä metsien monipuolista kulttuuriperintöä tunnetuksi kunnostamalla kuntalaisten ja matkailijoiden käyttöön kulttuurikohteita ja -polkuja.
Projektin pilottivuoden kohdealueeksi valitun Laihian metsistä tunnetaan poikkeuksellisen runsaasti eri-ikäisiä ihmistoiminnasta kertovia muinaisjäännöksiä. Yksittäisiä rakenteita on jopa useita tuhansia. Kesän 2009 arkeologisessa inventoinnissa tarkastettiin maanpinnalle erottuvia rakenteita kartoittamalla ja kuvaamalla. Laihian kivikautisesta (n. 8000–1500 eKr.) asutuksesta saatiin paljon uutta tietoa. Kunnasta löytyi useita ennalta tuntemattomia kivikautisia asumuspainanteita. Runsaimpana muinaisjäännösryhmänä olevat kiviröykkiöt ajoittuvat pronssikaudelta historialliselle ajalle (n. 1500 eKr.–1800-l.). Esihistoriallisella ajalla nopeasti siirtyvä rantaviiva tarjosi rannikon asukkaille edulliset olosuhteet; hylkeet, kalat ja vesilinnut pesivät rannikon läheisyydessä ja tarjosivat ravintoa vuoden ympäri. Myöhäisemmän ihmistoiminnan merkkejä ovat mm. tervahaudat ja viljelyhistorialliset kohteet. Inventoinnin tulosten ja historiallisten karttojen avulla on mahdollista selvittää Laihian maankäytön historiaa hyvinkin yksityiskohtaisesti.
Useimmat Laihian muinaisjäännöksistä sijaitsevat nykyisissä talousmetsissä. Projektissa luodaan yhteistyössä metsäalan ammattilaisten kanssa metsätalouden tarpeisiin soveltuvia menettelytapoja ja käytäntöjä, jotta kohteet voidaan ottaa mahdollisimman hyvin huomioon metsien käytössä ja hoidossa. Inventoinnin tuloksena tunnettujen muinaisjäännösten sijaintitiedot Laihialla tarkentuvat. Ajantasaiset muinaisjäännöstiedot ovat ensisijaisen tärkeitä metsäalan organisaatioille ja toimijoille, jotka suunnittelevat metsähoitotoimenpiteitä. Luotettavat muinaisjäännösten aluerajaukset turvaavat sen, että muinaisjäännökset otetaan metsäsuunnittelussa asianmukaisesti huomioon.
Luonti: 2.11.2009 Viimeisin muutos: 5.12.2012
Hanketiedot
Kenttätyöajankohta:
8.6.-31.7.2009
Tutkimusperuste:
Muu
Rahoittaja/tilaaja:
EU Botnia Atlantica ja Pohjanmaan liitto
Hankkeen vaihe:
Raportti jätetty
Henkilökunta
Inventoija:
FL Sirkka-Liisa Seppälä
Inventoija:
FM Satu Koivisto
Raporttitiedot
Raportti:
Skogens kulturarv i Kvarkenregionen -projekti
LAIHIAN INVENTOINTI 2009
Tekijä:
Satu Koivisto ja Sirkka-Liisa Seppälä
Päivämäärä:
15.2.2010
Sijainti(alkup):
Museoviraston arkeologian osaston arkistossa
Kokoelmatiedot
KM Esihistorialliset kokoelmat KM 38117-38120 Löydöt
Liitetiedostot
Ladattava tiedosto saattaa sisältää kuvia, karttoja tai muita sisältöjä jotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöä varten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.
Inventointiraportti 2009
Projektin loppuraportti
Skogens kulturarv i Kvarkenregionen - projekti Laihian inventointi 2009