Tiehallinto suunnittelee valtatien 7 uutta linjausta Kotkasta Virolahteen. Haminan kohdalle tehdään ohikulkutie. Tielinjalla tai sen läheisyydessä on useita muinaisjäännöksiä, röykkiöitä tai kivilatomuksia. Useimpien kohteiden ajoitus ja rakentamistarkoitus on epäselvä.
Tursanmetsä 1–2:ssa tehtiin koekaivaukset, joiden tarkoituksena oli selvittää, miksi ja milloin röykkiöt on rakennettu. Tutkimusten perusteella voitaisiin määrittää myös jatkotutkimuksen tarve. Tutkimukset rahoitti hankkeen toteuttaja, Tiehallinnon Kaakkois-Suomen tiepiiri.
Haminan Tursanmetsä 1 -kohde koostuu yhdeksästä muinaisen merenlahden itärannalla sijainneesta röykkiöstä. Yhteistä niille on se, että sijaitsevat pienillä kallioaukioilla. Koekaivauksia tehtiin röykkiöllä A ja B. Röykkiö A kaivettiin kokonaan ja röykkiöstä B puolet.
Röykkiö A on todennäköisesti uuni – mahdollisesti nk. ryssänuuni. Tätä tulkintaa tukevat palaneet luut, joista kaikki tunnistettavat kappaleet ovat kalanluita. Suurin osa hiilestä ja palonjäljistä on uunin sisäosan ulkopuolella. Röykkiö B on samanlainen uuni, mutta pienempi.
Tursanmetsä 2:n röykkiö on selkeästi ihmisen tekemä. Sen merkitystä ei pystytty yksiselitteisesti selvittämään, mahdollisesti se on rajamerkki. Röykkiö sijaitsee valtatien ja sinne menevän rampin välissä, joten tutkimisen jälkeen röykkiö ennallistettiin.
Luonti: 3.7.2009 Viimeisin muutos: 6.3.2015
Hanketiedot
Kenttätyöajankohta:
20.-31.7.2009
Tutkimusperuste:
Maankäyttö ja rakentaminen (MML, MRL)
Rahoittaja/tilaaja:
Kaakkois-Suomen tiepiiri
Hankkeen vaihe:
Raportti jätetty
Henkilökunta
Kaivausjohtaja:
FM Kreetta Lesell
Apulaistutkija:
HuK Piritta Häkälä
Raporttitiedot
Raportti:
Hamina Tursanmetsä 1, Hamina Tursanmetsä 2, tarkastuskertomukset Tupakangas 1 ja 2, Hamina Kääkkäri ja Hamina Kallioharju
Tekijä:
Kreetta Lesell
Päivämäärä:
29.12.2009
Sijainti(alkup):
arkeologian osaston arkistossa
Kopiot:
tiehallinto
Liitteet:
Radiohiiliajoitus, luututkimus
Kokoelmatiedot
KM Esihistorialliset kokoelmat KM 38022: 1–16 Löydöt
Liitetiedostot
Ladattava tiedosto saattaa sisältää kuvia, karttoja tai muita sisältöjä jotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöä varten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.