Espoon kaupunginmuseo teki arkeologisia koekaivauksia Espoon Svinön kylän tontilla 6.–17.7.2009. Kohde on määritelty muinaisjäännösalueeksi Espoon kaupunginmuseon (2000) ja Museoviraston (2005) kylätontti-inventoineissa. Espoon tekninen keskus suunnittelee kevyen liikenteen väylän rakentamista muinaisjäännösalueelle.
Kaivauksilla tavoitteena oli selvittää, onko Svinön kylästä säilynyt keskiaikaisia tai uuden ajan alun kerroksia, jotka edellyttäisivät lisätutkimuksia ennen väylän rakentamista. Kylässä oli vuoden 1540 maakirjojen mukaan kaksi taloa, mutta kylän varhaista asutusta ei ole tarkasti pystytty paikantamaan.
Tutkimuksissa todettiin, että suunnitellun rakennustyömaan alueella ei ole säilyneitä muinaisjäännöksiä. Irtolöytöinä tulleet 1600-luvun rahat sekä 1500-luvun keramiikka osoittavat kuitenkin, että lähialueella on ollut toimintaa ainakin uuden ajan alussa. Tutkittu alue oli pääosin vanhaa niittyä tai peltoa. Alueen itäosassa havaittiin myös vanha tienpohja. Todennäköisesti tämä tie on ollut käytössä 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa. Alueella havaittiin myös jäänteitä 1800-luvun palokerroksista. Paikalla on ilmeisesti palanut lato tai vastaava kevyt rakennus.
Tielinjauksen pohjoispuolella esiintyi palanutta savea ja viitteitä kivirakenteesta, jotka voisivat liittyä vanhempaan asutukseen. Tämä alue jäi rakennustyömaan linjauksen ulkopuolelle, eikä sitä tutkittu tarkemmin. Svinön historiallinen kylätontti on mahdollisesti siis sijainnut tutkitun alueen pohjoispuolella, alueella jossa Lill-Svinön talon tonttimaa sijaitsi 1800-luvulla. Tontin kulttuurikerrokset ovat kuitenkin siinä tapauksessa tuhoutuneet nykyisen tien ja muun rakentamisen yhteydessä. Säilyneitä rakenteita voisi olla ainoastaan kapealla maakaistaleella vuoden 2009 koeojan ja nykyisen tien välissä.
Keskiaikaista tai uuden ajan alun asutusta on voinut olla myös Stor-Svinön tonttialueella, niityn lounais- ja eteläpuolella. Siellä oli vielä 1970-luvulla Svinön maatilan rakennuskantaa, ja maastossa voi havaita rakennusten perustuksia sekä maanmuokkauksen jälkiä. Tämä alue ei ollut uhattuna tulevan rakennushankkeen takia, joten täällä ei tehty kajoavia tutkimuksia. |