SAVITAIPALE
Täydennysinventointi
Helsingin yliopiston arkeologian oppiaine
Inventoijat: FL Petri Halinen ja kenttätutkimuskurssi
Savitaipaleen kunnan täydennysinventointi toteutettiin 3.–7.5.2004 Helsingin yliopiston arkeologian oppiaineen kenttätutkimuskurssin harjoittelutyönä yhteistyössä Museoviraston kanssa. Museoviraston inventoijana toimi tutkija Petteri Pietiläinen. Opiskelijaryhmät toimivat maastossa yliopistonlehtori Petri Halisen, professori Mika Lavennon ja amanuenssi Eeva-Maria Viitasen johdolla. Jälkityöt tehtiin ryhmätöinä opiskelijavoimin. Työstä vastasi ja sen toteutusta ohjasi Petri Halinen.
Opiskelijaryhmiä oli kolme. Ryhmässä 1 työskentelivät Ulrika Köngäs, Tiina Kinnunen, Riku Mönkkönen ja Heidi Pasanen, ryhmässä 2 Pekka Lenkkeri, Hanna Mäki, Nora Salonen ja Tommy Sjöblom ja ryhmässä 3 Sigrid Alhovaara, Nina Karjalainen, Lotta Laiho ja Hembo Pagi. Maastotöissä avustajana toimi tutkija Teemu Mökkönen. Kenttätutkimuskurssin opiskelijat avustivat myös tutkija Antti Lahelmaa ja Anu Hervaa kalliomaalauksille potentiaalisten alueiden inventoinnissa.
Inventointi toteutettiin pääasiassa Helsingin yliopiston arkeologian oppiaineen varoin. Museoviraston arkeologian osasto kustansi majoituksen Savitaipaleella ja paikallinen yhdistys Veskansa ry tarjosi majoituspaikaksi Pettilän koulun. Samaan aikaan Savitaipaleella inventoimassa oli Museoviraston tutkija Petteri Pietiläinen, joka osallistui myös inventointiryhmien toimintaan ja auttoi mm. GPS -lukemien saannissa ja kertoi mielipiteitään ja tietojaan eri kohteista.
Vuoden 2004 alussa Museoviraston muinaisjäännösrekisteriin oli kirjattu 20 kiinteää muinaisjäännöstä Savitaipaleen kunnan alueelta. Inventoinnissa löytyi uusia kohteita: seitsämän kivikautista mahdollista asuinpaikkaa, kuusi pyyntikuoppakohdetta, kaksi historiallisen ajan tervahautaa ja neljä kaski/peltoröykkiökohdetta. Inventoinnissa keskityttiin sekä uusien kohteiden etsintään että tunnettujen kohteiden tarkastamiseen.
Löydöt: KM 34944–34956
Kenttätyöaika: 3.–7.5.2004
Tutkimusraportti: Petri Halinen 15.5.2005 Helsingin yliopiston arkeologian oppiaineen arkistossa, kopio Museoviraston arkeologian osaston arkistossa. |